Θα επωφεληθεί η Ελλάδα από την ανακεφαλαιοποίηση;

Αποδοχή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον ESM και αναδρομική εμπλοκή του ESM σε προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, αποφάσισε κατ’ αρχήν το χθεσινό Eurogroup.

Δύο σημαντικές αποφάσεις έλαβαν χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών των ευρωζώνης για τις ανακεφαλαιοποιήσεις προβληματικών τραπεζών, στο πλαίσιο των μέτρων που προωθούνται για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Η πρώτη απόφαση είναι η κατ´ αρχήν αποδοχή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δεσμευθεί πολιτικά από πέρυσι, τώρα δεσμεύονται και επί της ουσίας.

Έσχατη λύση η παρέμβαση του ESM

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ, η παραπάνω απόφαση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί από τους ενδιαφερόμενους ως η μαγική λύση για τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Μην φανταστείτε ότι θα τρέχουμε με ένα αίτημα να σώσουμε κάθε τράπεζα που έχει πρόβλημα», είπε, επισημαίνοντας ότι η εξυγίανση και ανάκαμψη μιας τράπεζας θα αντιμετωπίζεται κατ´ αρχήν με ίδια μέσα ενώ, ο ΕSM θα παρεμβαίνει εφόσον εξαντλούνται αυτά τα μέσα, θα είναι δηλαδή η έσχατη λύση μαζί με το κράτος-μέλος.

Για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν να δεσμεύσουν 60 δισ. ευρώ από τα 500 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα ο ESM για διασώσεις χωρών.

Η δεύτερη κατ´ αρχήν απόφαση προβλέπει την εμπλοκή του ΕSM σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών που έχουν ήδη γίνει με κρατικά χρήματα στην Ιρλανδία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Για παράδειγμα, η Ελλάδα που έχει δανειστεί 50 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να υποβάλει αίτημα για την κάλυψη ενός μέρους του παραπάνω ποσού, ώστε να ελαφρυνθεί και το δημόσιο χρέος της χώρας.

Πάντως, τόσο οι απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις όσο και οι ανακεφαλαιοποιήσεις με αναδρομική ισχύ θα αποφασίζονται μετά τα μέσα του 2014, αφού προηγουμένως τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

πηγή: DW


Σχόλια