Θετικό πρόσημο για το Χρηματιστήριο

Έπειτα από ένα τριήμερο ισχυρότατων πιέσεων σε δείκτες και μετοχές, ως αποτέλεσμα των πολιτικών κλυδωνισμών που προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και η αναθέρμανση των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η χρηματιστηριακή αγορά αφομοιώνοντας τις ανησυχίες και σταθμίζοντας πιο ψύχραιμα τα δεδομένα αντέδρασε με θετικό πρόσημο, επαναφέροντας το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 896,68 μονάδων (+3,41%).

Τεχνικής φύσεως ή όχι, η αντίδραση της αγοράς ήταν πειστική, με τον τζίρο να κινείται σε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα (στα 80 εκατ. ευρώ) και τις εντολές κυρίως από χαρτοφυλάκια του εξωτερικού να επικεντρώνονται σε μετοχές όπως η ΕΧΑΕ, η Alpha Bank, τα EΛΠΕ, η ΔΕΗ και η Πειραιώς. Ιδιαίτερα στην ΕΧΑΕ που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο της τάξης του 8,29%, οι εντολές –όπως αναφέρουν χρηματιστηριακά γραφεία– είχαν μεγάλη και σταθερή ροή και έρχονται λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αύξησε τη θέση της άνω του 5% η JP Morgan Asset Management.

Σαφέστατα, η επιτυχημένη αύξηση της Εθνικής Τράπεζας άλλαξε και την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης. Μα βάση όσα γίνονται γνωστά, λίγες μόλις ώρες πριν κλείσει το «βιβλίο» συμμετοχών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Εθνική έχει ήδη καλύψει το 10%, αποφεύγοντας την έκδοση των μετατρέψιμων ομολόγων, με την ιδιωτική συμμετοχή να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Η μετοχή της ΕΤΕ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο Χ.Α. με κέρδη 4,60%, κλείνοντας στα 4,312 ευρώ.

Παράλληλα, αισθητά βελτιωμένη ήταν η συμπεριφορά των ΕΛΠΕ (+7,81%), υπό το φως των εξελίξεων αναφορικά με την προσφορά της Socar για τη ΔΕΣΦΑ, στην οποία ο όμιλος ελέγχει ποσοστό 35%. Η μετοχή έκλεισε στο υψηλό ημέρας, στα 6,90 ευρώ. Σημαντική άνοδο και για ΔΕΗ (5,54%), ΜΙG (7,38%), Intralot (7,18%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (5,36%).

Η αγορά δείχνει πάντως να προεξοφλεί την αποκλιμάκωση και ενδεχομένως τη συναινετική λύση που προκλήθηκε από το θέμα της ΕΡΤ, κάτι που βέβαια θα φανεί τις επόμενες ημέρες με τη συνάντηση των τριών αρχηγών να έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση, η ροή ειδήσεων για την Ελλάδα έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, δικαιολογώντας εν μέρει και την υψηλή μεταβλητότητα που παρατηρείται στη χρηματιστηριακή αγορά.

Τελευταία, η Wall Street Journal αναφερόμενη στην πρόσφατη υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την MSCI στην κατηγορία αναδυόμενων αγορών, φιλοξενεί δηλώσεις διαχειριστών κεφαλαίων αναφορικά με το ότι η κίνηση αυτή αν και δεν δικαιολογείται απόλυτα σε μακροοικονομικό επίπεδο, εντούτοις έχει λογική και ενδέχεται να φέρει ροές κεφαλαίων προς τη Λ. Αθηνών.

 

 

 

 
Σχόλια