Ιαπωνία: Νικητής ο Άμπε στο πρώτο «τέστ» των εκλογών

Νικητής στο πρώτο «τεστ» πριν τις κρίσιμες εκλογές για τη Γερουσία, που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο, αναδείχτηκε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

Στις δημοτικές εκλογές, που έγιναν χθες, για την ανάδειξη του δημοτικού συμβουλίου του Τόκιο, ο κυβερνών συνασπισμός πέτυχε ευρεία νίκη. Συγκεκριμένα, το δεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP),

πρόεδρος του οποίου είναι ο Άμπε, κέρδισε μόνο του 59 έδρες και 82 με τη βοήθεια του κεντρώου συμμάχου του στην κυβέρνηση, του κόμματος Νέο Κομέιτο, δηλαδή πολύ περισσότερες από το όριο για την πλειοψηφία, που ήταν οι 64 έδρες.

Όλοι οι υποψήφιοι του PLD και του Νέου Κομέιτο κέρδισαν. Το LPD έγινε και πάλι το πρώτο κόμμα στο Τόκιο, έπειτα από 4 χρόνια στην αντιπολίτευση.

«Ευχαριστούμε θερμά τους ψηφοφόρους. Θέλω αυτή η νίκη να μεταφερθεί στις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του LPD, ο Σιγκέρου Ισίμπα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην τηλεόραση.

Οι 253 υποψήφιοι διεκδικούσαν τις 127 έδρες του δημοτικού συμβουλίου του Τόκιο, όπου ζουν 13 εκατομμύρια κάτοικοι και περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Στα αρνητικά των εκλογών, λογίζονται τα μικρά ποσοστά συμμετοχής, που άγγιξε μόλις το 43,42%, καταγράφοντας μείωση πλέον των 11 μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το 2009. Είναι τα δεύτερα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής, που έχουν καταγραφεί ποτέ.

 Σχόλια