Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για τις προσπάθειες της Ελλάδας

Την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής εξέφρασε με δηλώσεις του από το Μουσείο της Ακρόπολης, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

O κ. Λιου, αφού ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη φιλοξενία, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα διανύει μία δύσκολη περίοδο, με δύσκολες αποφάσεις και προκλήσεις. «Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια», επεσήμανε.

Όπως είπε, είναι ευχαριστημένος για το γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την προσαρμογή, σχολίασε ωστόσο ότι η χώρα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει προς την ανάκαμψη.

«Η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη» είπε και πρόσθεσε ότι «δουλεύετε σκληρά για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Στόχος είναι να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζεται.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το ότι υποδέχτηκε τον αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς «η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας».

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με τον ομόλογό του, Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στη συνάντηση, ο κ. Lew αναγνώρισε την προσπάθεια που έχει γίνει στη χώρα μας.

Ο κ. Τζακ Λιου φέρεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να εκτιμά ότι η Ε.Ε. έχει βάλει “πολύ νερό στο κρασί της” και ότι oλοένα και περισσότερο θα ενισχύεται η προσέγγιση μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Στη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, έγινε συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό και η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι μπορεί να το καλύψει το 2015-2016 χωρίς περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

 

 

 


Σχόλια