Ιρλανδία: Απεβίωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Σέιμους Χίνι

Ο ιρλανδός ποιητής Σέιμους Χίνι, ο οποίος είχε βραβευθεί το 1995 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών, ανακοίνωσαν την Παρασκευή πηγές προσκείμενες στην οικογένειά του.

Ο Σέιμους Χίνι, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Βόρεια Ιρλανδία, είχε τιμηθεί με το Νόμπελ «για τα λυρικής ομορφιάς και ηθικού βάθους έργα του», όπως είχε ανακοινώσει η Σουηδική Ακαδημία.

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1939 στην επαρχία Μόσμπον, στην κομητεία του Ντέρι. Ήταν το πρώτο από τα εννέα παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας. Σπούδασε (και αργότερα δίδαξε) στο Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ. Το 1972 εγκαταστάθηκε στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και σήμερα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Δουβλίνο και τη Βοστόνη, όπου διδάσκει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διετέλεσε Καθηγητής Ποίησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1989 έως το 1994. Το 1995 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας: η είδηση τον βρήκε σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο, μια Αρκαδία στην οποία, όπως λέει ο ίδιος, επιστρέφουν τόσο αυτός όσο και τα ποιήματά του. Είναι παντρεμένος με τη Μαρί Ντέβλιν και έχουν τρία παιδιά.

 

 

Πηγή: skai.gr
Σχόλια