Ιρλανδία: Αύξηση στις τιμές ακινήτων τον Ιούνιο

Αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές ακινήτων στην Ιρλανδία καταγράφοντας την πρώτη ετήσια άνοδο από τον Ιανουάριο του 2008, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες πως η 5ετής κρίση της στεγαστικής αγοράς έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Η ιρλανδική κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές της παρακολουθούν στενά τις τιμές ακινήτων για σημάδια πως η οικονομία της ανακάμπτει από την τραπεζική και δημοσιονομική κρίση. Οι τράπεζες της χώρας χρειάζονται τη στεγαστική αγορά για να ανακάμψουν καθώς η Ιρλανδία έφτασε κοντά στη χρεοκοπία μετά την κατάρρευση της αγοράς το 2008.

Οι τιμές αυξήθηκαν 1,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, ενώ το Μάιο και τον Απρίλιο είχαν σημειώσει άνοδο 0,35 και 0,8% αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν επίσης 1,2%.

Στο Δουβλίνο οι τιμές αυξήθηκαν στο μήνα 1,7% ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 4,2%.

Σε όλη τη χώρα οι τιμές παραμένουν 50% χαμηλότερα από την κορύφωση του 2007 έχοντας καταγράψει μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις παγκοσμίως.

Πολλά νοικοκυριά συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπα με υψηλά χρέη και ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν μία ισχυρή ανάκαμψη στις τιμές των ακινήτων.

Πηγή:www.capital.gr


Σχόλια