Ισπανία: Με πρόστιμο 43,3 εκατ. ευρώ απειλείται ο ταμίας Μπάρθενας

Ο δικαστής που προΐσταται της έρευνας σχετικά με ένα σκάνδαλο διαφθοράς έδωσε εντολή στον πρώην ταμία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας να δεσμεύσει 43,3 εκατομ. ευρώ τα οποία ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει ως πρόστιμο εάν κριθεί ένοχος για την υπόθεση.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί τα χρήματα που ο Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τα οικονομικά του Λαϊκού Κόμματος από το 1991 ως το 2010, φέρεται να είχε αποταμιεύσει σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία 48 εκατομμύρια ευρώ.

Η καταβολή του προστίμου δεν θα επιτρέψει στον Μπάρθενας να βγει από τη φυλακή της Μαδρίτης όπου κρατείται από την 27η Ιουνίου. Εάν δεν καταβάλει το πρόστιμο, το δικαστήριο θα προχωρήσει στην δήμευση της προσωπικής του περιουσίας.

Ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ διεξάγει την έρευνα σε βάρος του Μπάρθενας για την υπόθεση του λεγόμενου δικτύου Γκιρτέλ, στο οποίο φέρονται να συμμετείχαν δεκάδες τοπικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος και επιχειρηματίες.

Ο Μπάρθενας αντιμετωπίζει επίσης μια άλλη έρευνα, σχετικά με την κατηγορία ότι χειριζόταν μυστικές πληρωμές προς τον νυν πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και άλλα κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος επί σχεδόν 20 χρόνια – μια υπόθεση που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕΣχόλια