Ιταλία: «Αγκάθι» η αύξηση του ΦΠΑ

Διαμάχες προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας το «μπλόκο» της κεντροδεξιάς στην επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ, στο 22% (από 21% που είναι σήμερα).

Η Ντανιέλα Σαντακέ, ένα από τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Λέτα, δήλωσε ξεκάθαρα:

«Αν την 1η Ιουλίου εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ η κυβέρνηση θα πέσει».

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, για να μπορέσει να αναβληθεί η αύξηση του ΦΠΑ θα πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικά έσοδα, περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα απαιτούνται άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να μην καταβάλουν φέτος οι πολίτες φόρο ακινήτων και για την πρώτη κατοικία τους.

Και ο υπουργός Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι όμως, έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι

«θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια» για να μην προχωρήσει η αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.

Τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και ο κεντροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο έχουν διαμηνύσει ότι η κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας και η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ είναι θέματα ζωτικής σημασίας, αφού θεωρούν ότι με τις κινήσεις αυτές μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία της χώρας. Τη θέση τους φαίνεται να συμμερίζεται τις τελευταίες ημέρες και ο κεντροαριστερός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφανο Φασίνα, από τους ιθύνοντες του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

 Σχόλια