Ιταλία: Στάση εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στην υγεία

Χιλιάδες ιατροί πραγματοποίησαν σήμερα στάσεις εργασίας σε όλη την Ιταλία διαμαρτυρόμενοι εναντίον των περικοπών στις υπηρεσίες υγείας της χώρας, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, που αναζητεί πεδία για περικοπές δαπανών.

Περίπου 100 νοσοκόμοι και νοσοκόμες που έλαβαν μέρος σε τετράωρη στάση εργασίας συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ανεμίζοντας σημαίες και αξιώνοντας να δοθούν περισσότεροι πόροι για την υγεία.

«Θέλουμε να προασπίσουμε μια δημόσια υπηρεσία που γίνεται όλο και πιο φτωχή, τόσο που πλέον δεν είναι σε θέση να εξασφαλίζει σωστή φροντίδα για τους πολίτες», υπογράμμισε ο Μάσιμο Κότσα, επικεφαλής του τμήματος της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGIL για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που συμμετείχε στη διαδήλωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος τόνισε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας της Ιταλίας έχει φτάσει στα «όρια της επιβίωσης» λόγω των περικοπών δαπανών και του παγώματος των μισθών, που προέκυψαν από τις πολιτικές λιτότητες της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι είχε θεσπίσει μια σειρά μέτρων, περιλαμβανομένων περικοπών κρατικών δαπανών και αυξήσεων φόρων, αφού είχε αναλάβει την εξουσία στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης τον Νοέμβριο του 2011, επιδιώκοντας να αναστηλώσει τα δημοσιονομικά και να ελέγξει το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση του Λέτα, η οποία υποστηρίζεται από την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, πασχίζει να βρει πεδία για περισσότερες περικοπές δαπανών, ώστε να μειώσει τους φόρους προκειμένου, όπως ελπίζει, να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να υπάρξει ανάπτυξη.

Χιλιάδες επεμβάσεις και προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών αναβλήθηκαν εξαιτίας της στάσης εργασίας, πάντως οι πρώτες βοήθειες και οι κλίνες σε εντατικές δεν επηρεάστηκαν, σύμφωνα με τη CGIL.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια