Καζακστάν: Τοξικό σύννεφο μετά από συντριβή πυραύλου

Καζακστάν: Τοξικό σύννεφο μετά από συντριβή πυραύλου

Μη επανδρωμένος ρωσικός πύραυλος Proton-M που μετέφερε τρεις δορυφόρους για το σύστημα πλοήγησης Glonass εξερράγη αμέσως μετά την εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos).

«Ατύχημα σημειώθηκε κατά την εκτόξευση του πυραύλου Proton-M από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 2 Ιουλίου. Ο πύραυλος συνετρίβη στον χώρο του κοσμοδρομίου και εξερράγη», όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

protonmmesa4230984324224

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς στο κοσμοδρόμιο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 μετέδωσε πλάνα του πυραύλου να εκτρέπεται της τροχιάς του λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, να τυλίγεται στις φλόγες και να συντρίβεται μέσα σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στη βάση εκτόξευσης.

Το αρμόδιο για την εκτόξευση προσωπικό του κοσμοδρομίου βρισκόταν στις υπόγειες εγκαταστάσεις ελέγχου της επιχείρησης και δεν υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή. «Δεν υπάρχουν θύματα ή ζημίες», αλλά το ατύχημα προκάλεσε «διαρροή καυσίμου» του πυραύλου, ανακοίνωσε η Διαστημική Υπηρεσία του Καζακστάν (Kazkosmos).

Εξαιτίας της διαρροής αυτής, τμήμα του προσωπικού του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ απομακρύνθηκε, σύμφωνα με το Interfax, προσθέτοντας ότι «τοξικό σύννεφο» έχει σχηματιστεί επάνω από τον τόπο της καταστροφής. Οι αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο εκκένωσης των κοντινών στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ κοινοτήτων, εξαιτίας των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τα φλεγόμενα τοξικά καύσιμα του πυραύλου.

 
Σχόλια