Καθηγητές Κρήτης προς κ. Σαμαρά: «…Την οργή των νεκρών να φοβάστε…»

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου Χανίων σε σχέση με την κατάργηση της Τεχνικής κι Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι καθηγητές μιλούν γλαφυρά για τους ανέργους που εξαναγκάζονται στην απραξία ή τη μετανάστευση. Μιλούν για την έξαρση των αυτοκτονιών, την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και για την επικείμενη κατάρρευση της Παιδείας.   Οι καθηγητές καταγγέλλουν την προωθούμενη απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών και τις απολύσεις στους δήμους και τονίζουν ότι θα αγωνιστούν, ώστε τα σχέδια να μη γίνουν πράξη. Κι όλα αυτά με φόντο … δυο στίχους του Ελύτη…

Η ανακοίνωση

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματά μας και της εκπαίδευσης ίσως δεν είναι τα μεγαλύτερα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάνω από 1.500.000 άνεργοι και ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εργασιακές συνθήκες παρόμοιες με αυτές του 1850. Ξέρουμε ότι σκοτεινό μέλλον της νέας γενιάς δηλαδή των μαθητών μας είναι σε συντριπτικά μεγάλους αριθμούς η ανεργία ή η μετανάστευση. Δεν θέλουμε να περιγράψουμε άλλη μια φορά την κατάσταση που ζούμε και καταλαβαίνουμε όλοι μας. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας ψάχνουν τώρα στα σκουπίδια για τροφή, άλλοι φεύγουν μετανάστες, άλλοι πέφτουν σε κατάθλιψη και κάποιοι «παράξενοι» (περίπου 4.000 λένε οι στατιστικές) έχουν ήδη αυτοκτονήσει. Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται καθημερινά στα νοσοκομεία, η ασφάλιση τινάζεται στον αέρα και η κάθε οικογένεια επιβιώνει κόβοντας απαραίτητα πράγματα ή μετρώντας και το τελευταίο ευρώ.

Γνωρίζουμε ότι όλη αυτή την κατάσταση – που αφορά όλους μας στον ένα ή στον άλλο βαθμό – την επιβάλλουν ξένοι κυβερνήτες και τραπεζίτες (τρόικα ΕΕ,ΔΝΤ και Ε.Τ. τους έχουμε συνηθίσει) και εγχώριοι πλούσιοι και πολιτικοί σωτήρες.

Γνωρίζουμε ότι ταυτόχρονα όλοι αυτοί πλήττουν καίρια την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία αλλά και το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα (με τις πολλές ίσως αδυναμίες μας) αγώνα συλλογικό για την ανατροπή αυτής της κατάστασης αλλά και ατομικό για να κρατήσουμε όρθιο το σχολείο.

Καταγγέλλουμε την επιχειρούμενη απόλυση δυόμιση χιλιάδων συναδέλφων μας μέσα στο καλοκαίρι (σ.σ. ας επιχειρούσαν κάτι τέτοιο με ανοικτό το σχολείο!) όπως και τις χιλιάδες απολύσεις στους Δήμους.

Όσον αφορά το σχολείο μας, καταγγέλλουμε την προσπάθεια ουσιαστικής αποσάθρωσής του με την επιδίωξη κατάργησης του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, δηλαδή του 1/3 του σχολείου και την απόλυση των καθηγητών που τον στελεχώνουν!

Καταγγέλλουμε πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι δεκάδες μαθητές μας το Σεπτέμβρη (εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα) θα στερηθούν την κατεύθυνση σπουδών που επέλεξαν. Αυτοί θα πρέπει, όπως και χιλιάδες άλλοι μαθητές σε όλη τη χώρα, να πληρώσουν σε ιδιωτικά σχολεία και σχολές ή να αλλάξουν εκβιαστικά ειδίκευση ή να μείνουν εκτός εκπαίδευσης!

Κατανοούμε ότι έπονται και άλλες, χιλιάδες απολύσεις, αφού ο Υπουργός Παιδείας μίλησε για 7.500 «διαθέσιμους» εκπαιδευτικούς.

Συμπεραίνουμε ότι όλα αυτά είναι ένα ακόμα βήμα διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και όχι βέβαια βήμα της απαιτούμενης αναβάθμισής της.

Επομένως:

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε ώστε αυτά τα σχέδια να μην γίνουν πράξη. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα της χώρας που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά και το δικαίωμα στην εργασία για όλους.

Αντιτάσσουμε στη λογική του ατομισμού, της αδιαφορίας και της παραίτησης τις αξίες της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της συλλογικότητας.

Καλούμε όλους και ιδίως τους γονείς των μαθητών μας σε κοινή προσπάθεια ώστε το Σεπτέμβρη το σχολείο να είναι πάλι με όλους τους μαθητές και τους καθηγητές του!

Κάνουμε καθαρό σε όλους ότι η προσπάθειά μας θα είναι συνεχής και επίμονη. Οι επιχειρήσεις «Σοκ και δέος», οι ψυχολογικές τεχνικές προπαγάνδας ή η ανοικτή βία κάθε μορφής δε θα μας πτοήσουν. Να ξέρουν όσοι αποφασίζουν ότι εμείς ως σώμα πολιτών είμαστε οι κυρίαρχοι και εμείς τελικά αποφασίζουμε.

Υ.Γ. Θέλουμε να αφιερώσουμε στον κ. Πρωθυπουργό προσωπικά δυο στίχους του Ελύτη:

 

«…Την οργή των νεκρών να φοβάστε

Και των βράχων τ’ αγάλματα…»


Σχόλια