Και άρματα μάχης με νέο νόμο για την τουρκική αστυνομία!

Με νομοσχέδιο που ενέκρινε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στις 3 Ιουνίου και το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στο άμεσο μέλλον στην ολομέλεια, η τουρκική Αστυνομία (Emniyet Genel Müdürlüğü) πρόκειται να μετατραπεί σε «αστακό».

Με βάση πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (κυρίως μέσα από διαρροές μελών του τουρκικού κοινοβουλίου) το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί την τουρκική αστυνομία να εισαγάγει βαρύ οπλισμό, πυρομαχικά, υλικά και τεθωρακισμένα οχήματα καταστολής διαδηλώσεων συμπεριλαμβανομένων και αρμάτων μάχης!

Είναι αυτονόητο ότι το νομοσχέδιο αποτελεί την αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν στις συνεχιζόμενες πολυπληθείς διαδηλώσεις που έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα τόσο στην εικόνα όσο και σταθερότητα της ισλαμικής κυβέρνησης. Φυσικά αποτελεί επίσης σοβαρή ένδειξη ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να σκληρύνει τη στάση του και να αντιμετωπίσει τη λαϊκή κατακραυγή που αντιμάχεται τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης με ακόμη μεγαλύτερη καταστολή.

Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περί τους 3.000 τραυματίστηκαν. Μέχρι σήμερα η τουρκική Αστυνομία για την αντιμετώπιση – διάλυση των συγκεντρώσεων χρησιμοποιεί αντλίες νερού που είναι εγκατεστημένες επί θωρακισμένων οχημάτων, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού.

Μάλιστα, η χρήση τους τις πρώτες τρεις ημέρες των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις, ήταν τόσο εντατική που σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της γειτονικής χώρας, καταναλώθηκαν ποσότητες δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού που τα προηγούμενα χρόνια αντιστοιχούσαν στην ετήσια κατανάλωση. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 12 χρόνια η Τουρκία εισήγαγε από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία δακρυγόνα αξίας 21 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Πάντως, η ενίσχυση της τουρκικής Αστυνομίας με βαρύ οπλισμό (εφόσον οι προαναφερθείσες πληροφορίες επαληθευτούν), δεν θα πρέπει να αξιολογηθεί μόνο ως αντίδραση στο κύμα δυσαρέσκειας για την αυταρχική διακυβέρνηση του Ερντογάν.

Πιθανότατα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου ενισχυμένου πόλου στον καταμερισμό ισχύος στο εσωτερικό της χώρας (σε αντιπαραβολή… ή συμπλήρωση με τις ένοπλες δυνάμεις και τη στρατοχωροφυλακή) που η κυβέρνηση Ερντογάν εκτιμά ότι θα ανταποκρίνεται πλήρως στα κελεύσματα της.

πηγή: defence-point.gr


Σχόλια