«Καμία πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ»

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στη Βουλή, έδωσε τη διαβεβαίωση πως «σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει καμία πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».
Με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, για τα προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ και ειδικά για τη στελέχωση της Μονάδας στο Ρέθυμνο, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι «η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών υπερέβη τον ρυθμό που είχε προϋπολογισθεί για το τρέχον έτος» και ότι οι κωδικοί στους οποίους υπήρξε υπέρβαση αφορούν τις δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών και στις δαπάνες των διαγνωστικών κέντρων.

Όπως είπε, εάν αφεθεί η κατάσταση «να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίσσεται μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε σημαντικό άνοιγμα στο σκέλος των δαπανών του ΕΟΠΥΥ» και ενημέρωσε ότι το υπουργείο κινείται σε δύο κατευθύνσεις: στην προώθηση δομικών και διαρθρωτικών μέτρων αλλά και στη λήψη άμεσων μέτρων.

Αφού σημείωσε πως πρέπει η κατάσταση της υπέρβασης των δαπανών να αντιμετωπιστεί και φέτος, διευκρίνισε πως το υπουργείο προχωρά στον εξορθολογισμό και στον έλεγχο των δαπανών που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ρευστότητας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Ο κ. Μπέζας παραδέχθηκε ότι αυτό το μέτρο είναι οριζόντιο και δημιουργεί αδικίες, γι’ αυτό, το υπουργείο το συνδυάζει, όπως σημείωσε, και με την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επιτάχυνσης των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του τόνισε ότι απαιτούνται πόροι διότι, όπως ανέφερε, το σύστημα Υγείας έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση εξαιτίας του μνημονιακού προγράμματος.

Ειδικότερα για τον ΕΟΠΥΥ κατήγγειλε ότι «εξαγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες ως μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή» και «έχει εξελιχθεί σε έναν οργανισμό ο οποίος ταλαιπωρεί και επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους και παράγει συνεχώς ελλείμματα, παρά την αυξημένη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, των εργαστηριακών εξετάσεων και των νοσηλίων».

Κατήγγειλε μάλιστα πως φτιάχτηκε συνειδητά ελλειμματικός για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης, ώστε να μειωθεί η ασφαλιστική δαπάνη και να μετακυλιστεί το κόστος στον ασθενή.

Υποστήριξε ακόμη πως με σχέδιο αφέθηκε ανεξέλεγκτο το κομμάτι των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να ενισχυθεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο, ενώ βασικός λόγος για την κατάρρευση των εσόδων, σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η έκρηξη της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας.

Πηγή: defencenet.gr
Σχόλια