«Καμπανάκι» ΔΝΤ στην Ισλανδία

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το χρέος των νοικοκυριών στην Ισλανδία που απειλεί την οικονομία της χώρας, έκρουσε τοπ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια κρίσιμη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της νέας ισλανδικής κυβέρνησης. «Υπάρχει ελάχιστο δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους των νοικοκυριών», υπογράμμισε το Ταμείο.

Σημειώνεται ότι το Προοδευτικό Κόμμα της Ισλανδίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Απριλίου στηριζόμενη σε μια εκστρατεία με «σημαία» την ανακούφιση των νοικοκυριών από το βάρος του χρέους ζητώντας από τις ξένες πιστώτριες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των χρεών τους.

Πολλά νοικοκυριά αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που ήταν συνδεδεμένα και τον πληθωρισμό και φαινόταν ασφαλή μέχρι το 2008, αλλά πλέον το κόστος έχει εκτιναχτεί μετά την κατάρρευση της κορώνας έναντι των υπολοίπων νομισμάτων.

Ο Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον δήλωσε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα ότι το λεπτομερές σχέδιο της κυβέρνησης για την επίλυση ου προβλήματος θα πρέπει να ανακοινωθεί εντός του καλοκαιριού. «Οι αρχές θα πρέπει να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα ώστε να επιταχυνθεί η επίλυση του προβλήματος», φέρεται να σημειώνει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η ισλανδική κυβέρνηση πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα την πορεία του ελλείμματος το οποίο εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3% του ΑΕΠ φέτος έναντι του 1,3% που αρχικά υπολογιζόταν. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ έχουν αναθεωρηθεί καθοδικά χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει ακριβή στοιχεία.

 

 Σχόλια