Καρύδης: «Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στη συνείδηση των πολιτών»

«Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στη συνείδηση των πολιτών γιατί έχει καταγραφεί ότι συνέβαλε με πολύ σημαντικό τρόπο στην πολιτική σταθερότητα του τόπου», τονίζει ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. «Αυτό λένε οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και αυτό εισπράττει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Ζούμε μια περίοδο δύσκολη, επώδυνη, έχουμε μπροστά μας δύσκολους κάβους, αλλά πιστεύουμε ότι αν υπάρχει σχέδιο μπορούμε να τα καταφέρουμε», προσθέτει.

Αναφερόμενος στην κινητικότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο, ο κ.Καρύδη σημειώνει:
«Δεν λέμε ότι είναι μεταρρυθμίσεις οι απολύσεις, αλλά σίγουρα εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις η αλλαγή του κλίματος στη δημόσια διοίκηση ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και να προσφέρει αυτά που πρέπει στον ελληνικό λαό. Πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια το πρόγραμμα της κινητικότητας που δεν έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα και αυτό μας ανάγκασε να πάρουμε μέτρα που ίσως να τα είχαμε αποφύγει. Εχουμε μπροστά μας τον ορίζοντα του Σεπτεμβρίου με βάση αυτά που ψηφίστηκαν στη βουλή και είναι ανάγκη όλοι οι υπουργοί να δουλέψουν με συνέπεια, σοβαρότητα και ενότητα ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής μας».

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ τονίζει την ανάγκη «να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, να δημιουργηθεί το αναπτυξιακό ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να δοθεί μεγάλη μάχη για την ανάσχεση της ανεργίας, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού στις επιχειρήσεις… Ολα αυτά είναι ζητήματα που στο επόμενο διάστημα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η συζήτηση που θα γίνει στην ΕΕ να είναι όχι για τη λιτότητα και για μέτρα που εμείς δεν προκρίνουμε απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά για μέτρα ανάπτυξης».

Σχολιάζοντας τέλος τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο συνέδριό του, ο κ. Καρύδης εκτιμά ότι «δεν συγκίνησαν την πλειοψηφία του κόσμου ούτε δημιούργησαν κάποια δυναμική. Διότι πηγαίνοντας στη σημερινή Ευρώπη με μονομερείς ενέργειες και λέγοντας ότι θα διαγράψω το χρέος, θα ακυρώσω τα μνημόνια και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, δεν πείθεις τον κόσμο με τέτοιου είδους πολιτικές».

Ολόκληρη η συνέντευξη του γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη στο ΑΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Καρύδη, βλέπουμε να επικρατεί ένας άνεμος αισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ενισχυμένο το κόμμα σας…

-Για εμάς αυτό που υπάρχει είναι άνεμος ευθύνης και αγώνα για να βγει η χώρα μας από την κρίση. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς και ξέρετε πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στη συνείδηση των πολιτών γιατί έχει καταγραφεί ότι συνέβαλε με πολύ σημαντικό τρόπο στην πολιτική σταθερότητα του τόπου. Αυτό λένε οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και αυτό εισπράττει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Ζούμε μια περίοδο δύσκολη, επώδυνη, έχουμε μπροστά μας δύσκολους κάβους, αλλά πιστεύουμε ότι αν υπάρχει σχέδιο μπορούμε να τα καταφέρουμε.

– Βεβαίως το ζήτημα που πρέπει να ξεπεράσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος είναι και το «όχι» του κ. Κουκουλόπουλου στο άρθρο 81 του πολυνομοσχεδίου που αφορά την δημοτική αστυνομία. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα;

-Οπως έχει ειπωθεί, ο πρόεδρος πάντα διασφαλίζει την ενότητα, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Κοινοβουλευτικής Ομαδας και της παράταξής μας. Γι αυτό είναι καλό όλοι να τον αφήσουμε στον κατάλληλο χρόνο να κάνει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Πάντως αυτό που ήρθε ως μήνυμα από το πολυνομοσχέδιο και έχει μεγάλη αξία να σχολιάσουμε είναι ότι για το επόμενο διάστημα το στοίχημα είναι οι μεγάλες αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις –τις οποίες όπως δείχνουν οι έρευνες της κοινής γνώμης τις επιδοκιμάζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού –να προχωρήσουν και για το καλό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για να μπούνε σε τάξη τα πράγματα στη χώρα μας.

-Κύριε Καρύδη μπορούμε όμως να ονομάσουμε μεταρρυθμίσεις τις απολύσεις εκπαιδευτικών, δημοτικών αστυνομικών και εργαζομένων στα νοσοκομεία;
-Δεν λέμε ότι είναι μεταρρυθμίσεις οι απολύσεις, αλλά σίγουρα εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις η αλλαγή του κλίματος στη δημόσια διοίκηση ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και να προσφέρει αυτά που πρέπει στον ελληνικό λαό. Πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια το πρόγραμμα της κινητικότητας που δεν έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα και αυτό μας ανάγκασε να πάρουμε μέτρα που ίσως να τα είχαμε αποφύγει. Εχουμε μπροστά μας τον ορίζοντα του Σεπτεμβρίου με βάση αυτά που ψηφίστηκαν στη βουλή και είναι ανάγκη όλοι οι υπουργοί να δουλέψουν με συνέπεια, σοβαρότητα και ενότητα ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής μας. Όταν μάλιστα έχουμε μπροστά μας το τεράστιο ζήτημα των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων πιστεύω ότι και η δημόσια διοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να προσφέρει και στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Αυτό άλλωστε περιμένει από όλους μας ο ελληνικός λαός.

-Κύριε Καρύδη, τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν φέρει όμως μόνο σε απόγνωση πολύ κόσμο,αλλά δεν έχουν συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε και ξεπέρασε το 160% του ΑΕΠ…
-Ολοι πρέπει να φανταστούμε όμως που θα ήταν το δημόσιο χρέος αν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα αυτά. Αν δεν είχε γίνει το κούρεμα του χρέους περίπου κατά του 60%,αλλά και η δραστική μείωση του ελλείμματος.Σήμερα έχουμε αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας,που φαίνεται από το ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών και τη μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών. Αυτά είναι τα καλά δείγματα,αλλά αυτό που προέχει είναι να περάσουν και στην πραγματική οικονομία. Για αυτό και το τελευταίο διάστημα όλοι οι πολιτειακοί παράγοντες,μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος,τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, να δημιουργηθεί το αναπτυξιακό ταμείο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να δοθεί μεγάλη μάχη για την ανάσχεση της ανεργίας. Για πρώτη φορά επίσης τέθηκε ένα μεγάλο θέμα, που είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού στις επιχειρήσεις,καθώς στις χώρες του Βορρά τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά-κάπου 0,8% – ενώ στις χώρες του Νότου και στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερα, όπως επίσης και η μείωση του ενεργειακού κόστους. Ολα αυτά είναι ζητήματα που στο επόμενο διάστημα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε όλους τους ευρωπαικούς θεσμούς και η συζήτηση που θα γίνει στην ΕΕ να είναι όχι για τη λιτότητα και για μέτρα που εμείς δεν προκρίνουμε απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά για μέτρα ανάπτυξης.

-Κύριε Καρύδη πως σχολιάζετε την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις;

-Αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, γιατί η μεγάλη αντίδραση που υπάρχει σε μια μερίδα των πολιτών και ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους πολλές φορές συγχέεται με φασιστικές ιδεολογίες και αποθεώνουν ανθρώπους και καθεστώτα που κατέστρεψαν τον κόσμο, όπως τον Χίτλερ,τον Μεταξά, την 21η Απριλίου κλπ. Σημασία έχει μέσα από το διάλογο, τη συζήτηση και την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για πολιτική σταθερότητα, να ξεφύγουμε από τα δύσκολα και να πλεύσουμε στο αμέσως επόμενο μέλλον σε πιο ήρεμα νερά και να αισθανθεί ο κόσμος ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο. Αλλωστε υπάρχουν κι άλλες δημοσκοπήσεις που δεν δείχνουν ανάλογη αύξηση της Χρυσής Αυγής,καθώς η πλειοψηφία των πολιτών επιδοκιμάζει την πολιτική σταθερότητα και συγκλίνει με τα κόμματα που συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης οι πολίτες στην πλειοψηφία τους προτιμούν μια κυβέρνηση που στηρίζει την ευρωπαική πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ και παλεύει για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα,που υπάρχουν σήμερα στη χώρα. Με το να λες εύκολα λόγια και να χαιδεύεις αυτιά δεν λύνονται τα προβλήματα και αυτό ο κόσμος μέρα με την ημέρα το καταλαβαίνει όλο και περισσότερο. Δυστυχώς όλοι αυτοί που λένε ότι υπάρχουν άλλες λύσεις έχουν στην πράξη διαψευστεί…

-Αναφέρεστε στον ΣΥΡΙΖΑ;

-Αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί στο τελευταίο συνέδριό του, παρά την μεγάλη προβολή, οι πολιτικές θέσεις του δεν συγκίνησαν την πλειοψηφία του κόσμου ούτε δημιούργησαν κάποια δυναμική. Διότι πηγαίνοντας στη σημερινή Ευρώπη με μονομερείς ενέργειες και λέγοντας ότι θα διαγράψω το χρέος, θα ακυρώσω τα μνημόνια και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, δεν πείθεις τον κόσμο με τέτοιου είδους πολιτικές. Ο κόσμος θέλει σοβαρότητα και υπευθυνότητα και από εκεί και πέρα χρειάζεται μάχη για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τη μείωση της ανεργίας και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους.


Σχόλια