Κατάρρευση εσωτερικού τουρισμού

Το φετινό καλοκαίρι μάλλον δεν μοιάζει με τα προηγούμενα για κανέναν στην τουριστική αλυσίδα. Πιο πολλοί ξένοι τουρίστες, λίγοι Έλληνες, τα μικρά ξενοδοχεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τα κάμπινγκ σε υπερπληρότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ, οι εισπράξεις των ξενοδοχείων σημείωσαν τον Μάιο αύξηση της τάξης του 38%, ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ. Η εικόνα αυτή δείχνει να αναστρέφει την προηγούμενη της κατάρρευσης του κλάδου, αφού σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ξενοδόχων Ελλάδας ο τζίρος των 3 δισ. του 2008 είχε πέσει στο μισό του 2012.

Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία κλάδου συνεισφέροντας σημαντικά τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και στην ανεργία.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η εικόνα ολόκληρου του ελληνικού τουρισμού, αλλά μόνο του τμήματος των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Στις μικρότερες μονάδες και το κομμάτι του εσωτερικού τουρισμού, τα πράγματα παρουσιάζονται ιδιαίτερα δύσκολα.

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών ΙΝΚΑ που δημοσίευσε το Reuters, το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν θα πάει διακοπές φέτος για οικονομικούς λόγους. Το 27% θα πάει μεν, αλλά είτε θα μείνει σε σπίτια φίλων ή συγγενών ή σε κάμπινγκ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σχόλια