Καταδικάστηκαν τρεις μαιευτήρες-γυναικολόγοι

Δύο μαιευτήρες-γυναικολόγοι καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης σε ποινή φυλάκισης 3 ετών ο καθένας, με αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο από αμέλεια 37χρονης, τον Αύγουστο του 2007.

Η άτυχη γυναίκα βρισκόταν στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης, όταν μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Κατερίνης, με συμπτώματα αιμορραγίας από τον κόλπο, ταχυκαρδίας και υπότασης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο γιατροί, εκ των οποίων η μία το διάστημα εκείνο ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια της παραπάνω μαιευτικής κλινικής, ενήργησαν από κοινού καισαρική τομή, από την οποία γεννήθηκε πρόωρα το υγιές παιδί της.

Ωστόσο, η υγεία της επιδεινώθηκε, λόγω της συνεχούς αιμορραγίας, κατάσταση, που κατά το κατηγορητήριο, έπρεπε να αντιμετωπιστεί με επέμβαση ολικής υστερεκτομής. Αντίθετα, οι γιατροί κατηγορούνται ότι αποφάσισαν να διακομιστεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενεργό αιμορραγία, με συνέπεια κατά τη διάρκεια της διακομιδής να πεθάνει. Απολογούμενοι, οι δύο κατηγορούμενοι, αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται, χωρίς όμως να πείσουν το δικαστήριο, που τους έκρινε ένοχους.

Στο μεταξύ, το Δευτεροβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με αναστολή, σε μία ακόμη μαιευτήρα-γυναικολόγο, για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η υπόθεση αφορούσε εγκυμονούσα, σε προχωρημένο στάδιο κύησης, που, τον Οκτώβριο του 2006, εισήχθη με αφόρητους πόνους-ωδίνες στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Η κατηγορούμενη, κατά τη δικογραφία, καθυστέρησε να κάνει στην επίτοκο την καισαρική τομή, με αποτέλεσμα το νεογνό να γεννηθεί χωρίς τις αισθήσεις του, και παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, τελικά απεβίωσε λίγο αργότερα.

Η γιατρός αρνήθηκε την κατηγορία, και το δικαστήριο της επέβαλε την παραπάνω ποινή, ενώ, πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών.
Σχόλια