Κούρδοι αιχμαλώτισαν ηγέτη τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία

Κούρδοι από τη Συρία που μάχονται ομάδες τζιχαντιστών αιχμαλώτισαν έναν διοικητή του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL) αργά χθες το βράδυ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι μάχες μεταξύ των Κούρδων και των τζιχαντιστών μαίνονται σε πολλά σημεία του Ταλ Αμπιάντ, στην επαρχία Ράκα, αφότου οι πρώτοι συνέλαβαν τον αρχηγό του EIIL στην πόλη αυτή» διευκρίνισε η οργάνωση, που βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στη Συρία.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, είπε ότι ο διοικητής του EIIL χρησιμοποιεί το όνομα Άμπου Μούσαμπ. Είναι άγνωστο όμως εάν πρόκειται για Σύρο ή αν κατάγεται από άλλη χώρα. Οι συγκρούσεις στο Ταλ Αμπιάντ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ξέσπασαν όταν οι τζιχαντιστές έστησαν ενέδρα σε Κούρδους μαχητές στο σχολείο της πόλης που χρησιμοποιούσαν ως βάση τους.

Νωρίτερα το Σάββατο οι Κούρδοι είχαν καταφέρει να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από ένα σημείο ελέγχου και να κατασχέσουν τα πυρομαχικά τους. Από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, οι Κούρδοι -το 15% του πληθυσμού της Συρίας- προσπαθούν να μην εμπλακούν στη σύγκρουση, αλλά ο βασικός στόχος τους είναι να διατηρήσουν τον έλεγχο των εδαφών τους στον Βορρά της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ


Σχόλια