«Άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Σερβία»

Η πορεία της «Πολιτικής Ανατολικής Γειτονίας» που αφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον προσεχή Νοέμβριο, απασχόλησε τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ασχολήθηκαν, επίσης, με τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας περιλαμβανομένης της Συρίας καθώς και για τη συμβολή της Ε.Ε. στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπό το φως της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Κατά τη συνάντηση, έγινε εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων για την πορεία του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Rasmussen, παρακάθισε σε γεύμα εργασίας, στο οποίο συζητήθηκε η νέα φάση της διεθνούς παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας υφυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα των αποτελεσματικότερων ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα του Αφγανιστάν, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα προσφύγων και παράνομων μεταναστών προς την Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα, υποστήριξε την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, η οποία θεωρείται ότι θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 
Σχόλια