Κρούγκμαν: «Το λάθος με την Ελλάδα επαναλαμβάνεται με το Ντιτρόιτ»

Για αποπροσανατολισμό της συζήτησης από τους οπαδούς της δημοσιονομικής πειθαρχίας με αφορμή τη χρεοκοπία του Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ, κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο είχε συμβεί με το ελληνικό δημοσιονομικό αδιέξοδο κάνει λόγο, σε άρθρο του στην International Herald Tribune, ο αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Για ένα διάστημα, σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, η πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση είχε «ελληνοποιηθεί» πλήρως
, σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν, αναφερόμενος σε εκτιμήσεις για χώρες και οικονομίες οι οποίες «θα μετατρέπονταν σε μια δεύτερη Ελλάδα», γεγονός το οποίο, κατά τον ίδιο, ζημίωσε ιδιαίτερα τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης σε διεθνές επίπεδο.

Ο αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι ακόμη και το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν μόνον κατά ένα μέρος πρόβλημα υψηλών ελλειμμάτων, όπως μονομερώς αντιμετωπίστηκε, ενώ αντίστοιχη τύχη επιφυλάσσεται και στην αμερικανική πόλη Ντιτρόιτ, η οποία προ ημερών ανακοίνωσε αδυναμία εξόφλησης των χρεών της και αναζητεί νομική φόρμουλα για να κηρύξει χρεοκοπία.

Ο κ. Κρούγκμαν υπογραμμίζει ότι «προφανώς το Ντιτρόιτ είχε μια εξαιρετικά κακή και ανεύθυνη διακυβέρνηση, ωστόσο σε γενικές γραμμές η πόλη έπεσε θύμα των δυνάμεων της αγοράς, χωρίς μάλιστα να φέρει ευθύνη».

Το βασικό, σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος, «είναι η συζήτηση να μην αποπροσανατολιστεί, όπως με την περίπτωση της Ελλάδας. Πολλοί εκεί έξω θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι η ιστορία του Ντιτρόιτ είναι μια περίπτωση δημοσιονομικής ανευθυνότητας και αδηφάγων δημοσίων υπαλλήλων. Αντιθέτως, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια τυπική κατάσταση, η οποία εμφανίζεται από καιρού εις καιρόν όταν έχουμε να κάνουμε με μια οικονομία η οποία αλλάζει αέναα».

 


Σχόλια