Κυβέρνηση υπό διάλυση

Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Παρασκευής για μεταβατική λειτουργία της ΕΡΤ. Ο κ. Σαμαράς είχε κάνει πρόταση για την άμεση επανέναρξη της «μετάδοσης ενημερωτικού προγράμματος» από τη δημόσια τηλεόραση, με την πρωτύτερη πρόσληψη ενός «μικρού αριθμού εργαζόμενων», καλώντας παράλληλα εμμέσως πλην σαφώς το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ να αναλάβουν «στάση ευθύνης» προκειμένου να «προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας».

Όχι από ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για λύση στο πρόβλημα με την ΕΡΤ η νέα άρνηση από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει δημόσια διατυπώσει τη θέση του, με απόλυτη σαφήνεια. Η δήλωση του κ.Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σ΄αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε σε σχόλιο της η Ιπποκράτους.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ απάντησε μέσα από το twitter του εκπροσώπου της Α. Παπαδόπουλου αναφέρει: «Η ΔΗΜΑΡ ζητά την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με πλήρες πρόγραμμα. Όλες οι αλλαγές – αναδιαρθρώσεις με την ΕΡΤ ανοιχτή. Άμεση αρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου» αναφέρει σε μήνυμα του.

Όχι από δημοσιογράφους της ΕΡΤ

«Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης» αναφέρει ψήφισμα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

Αναλυτικά, το ψήφισμα, που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει:

«Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους για να κρατήσουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και ζωντανή. Με «σύμμαχο» τον πολίτη, τους εργαζόμενους όλης της χώρας, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, αντιστέκονται σθεναρά και ακούραστα στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης να «ρίξει μαύρο» στους δέκτες και να φιμώσει τα μικρόφωνα της ΕΡΤ.

Με την ίδια δύναμη οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση «συναλλαγής» που στοχεύει να ανοίξει η ΕΡΤ, με κυβερνητική σφραγίδα.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά πως κανένας δημοσιογράφος δεν θα ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη επιχείρηση εξαγοράς και στο εμπόριο ελπίδων για ένα μεροκάματο σε μία «μαϊμού» ΕΡΤ.

Κανένας δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ, απολυμένος – κατά την κυβέρνηση- εργαζόμενος στην ΕΡΤ, είτε συνάδελφος εκτός ΕΡΤ δεν πρόκειται να αποδεχτεί να «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στην «επιχείρηση – σκούπα» του υπουργού Οικονομικών, με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις. Ο αγώνας για την ανοιχτή ΕΡΤ, με θεσμική κατοχύρωση, διαφανή λειτουργία, ανεξαρτησία, πολυφωνία και εργασιακή αξιοπρέπεια δεν συμβιβάζεται. Είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας και δεν επιδέχεται εκπτώσεις».

Προτάσεις Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στο 9ο τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ έκανε τις προτάσεις του για άμεση λειτουργία της ΕΡΤ.  

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σαμαρά:

Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., έχει ήδη ορίσει για το σκοπό αυτό ειδικό διαχειριστή.
Προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, προτείνω:
1.    Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

2.    Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα.

3.    Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το αν θα ανοίξει η όχι προσωρινά η ΕΡΤ. 
Σχόλια