Κυβερνητικές αλλαγές και όχι εκλογές

Στις 22.50 το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν σχολίασαν το παραμικρό εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου. O κ. Βενιζέλος έκαναν δηλώσεις στην Ιπποκράτους και ο κ. Κουβέλης στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Οι κανόνες λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης τέθηκαν,  στο τραπέζι της διάρκειας τριών ωρών συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, συνάντηση που θα επαναληφθεί την Τετάρτη. H ΕΡΤ ήταν η αφορμή για να ανοίξει αυτή η συζήτηση ώστε η κυβέρνηση να λειτουργεί ως πραγματικά τρικομματική κυβέρνηση και όχι ως μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως συνέβη στην περίπτωση της ΕΡΤ».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα να αναστείλει την λειτουργία του συντάγματος που προβλέπει τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μέχρι την Τετάρτη να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντηση της Δευτέρας φάνηκε να αποδέχεται ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη ανασχηματισμού και η ανάγκη του συντονισμού της κυβέρνησης».

Ο επικεφαλής της  ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σχετικά με τη συνάντηση των τριών αρχηγών και την απόφαση του ΣΤΕ για το κλείσιμο της ΕΡΤ δήλωσε: ««Σήμερα εκδόθηκε μια απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ που επιτάσσει την άμεση επαναλειτουργία όλων των συχνοτήτων. Η ίδια απόφαση αμφισβητεί το κλείσιμο της ΕΡΤ. Κατά συνέπεια αναμένουμε άμεσα όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα. Είναι δικαίωμα όλων των ελλήνων πολιτών στην ενημέρωση. Η απόφαση αυτή συντάσσεται με όλα όσα είχαμε υποστηρίξει όλες αυτές τις ημέρες. Το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν πολύ σημαντικό και απέδειξε ότι κανείς στα πλαίσια μιας τρικομματικής κυβέρνησης δεν έχει το δικαίωμα μονομερώς να πάρει μια τέτοια απόφαση. Στο πλαίσιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία της κυβέρνησης. Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν είναι αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρωταγωνιστήσει σ’ αυτές. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τετάρτη το απόγευμα».

 

 Σχόλια