Κόλαφος οι δημοσκοπήσεις για την Κυβέρνηση μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Το κλίμα έχει βαρύνει στο κυβερνητικό επιτελείο και οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τους δύο εταίρους του βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την συγκρότηση της τρικομματικής πριν από 11,5 μήνες.

Το στοιχείο που δείχνει να επιδρά καταλυτικά στις εξελίξεις είναι οι αρνητικές δημοσκοπήσεις που έφτασαν στα κομματικά επιτελεία: ενώ πριν από την ανακοίνωση του «λουκέτου» στην ΕΡΤ οι μετρήσεις έδειχναν συντριπτική αποδοχή της κοινωνίας (σ.σ. σ΄αυτές άλλωστε «πάτησε» το Μαξίμου για να προχωρήσει) τώρα το ποσοστό έχει αντιστραφεί – όχι για την επιχείρηση εξυγίανσης κλπ της δημόσια Ρ/Τ, αλλά για τους χειρισμούς που επελέγησαν.

Κατά τις πληροφορίες, ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι απαντήσεις για το «ξαφνικό μαύρο» στις οθόνες και την προσφυγή (πάλι) σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φάνηκε στην κοινή γνώμη να καταργεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιμένουν στην ανάγκη εξυγίανσης της ΕΡΤ.

Στις δημοσκοπήσεις ήρθε να προστεθεί η επιστολή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ερμηνεύει την απόφαση ως παραβίαση κοινοτικών κανονισμών – της Συνθήκης του Αμστερνταμ και της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η παρατήρηση κυβερνητικών παραγόντων ότι ο κ.Σουλτς προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΕ από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών δεν ακυρώνει την βαρύτητα της παρέμβασής του.

Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η «διαρροή» της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία ο Κάρολος Παπούλιας θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ μπορεί να γίνει με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε λειτουργία κι αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί διαδοχικές, άκαρπες, επαφές του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με τους Φώτη Κουβέλη και τον Ευ.Βενιζέλο, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα μοντέλο «προσωρινού προγράμματος» που δεν θα οδηγεί σε επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι απέκλεισαν «μεσοβέζικες» λύσεις και επέμειναν στην πρότασή τους να επιστρέψει το «κανονικό» πρόγραμμα που ήταν στον «αέρα» μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Αν και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας κρέμεται από μία κλωστή, καθώς το Μαξίμου επιμένει ότι «θέμα επιστροφής στην παλιά ΕΡΤ δεν τίθεται».

Πηγή:capital.gr

 Σχόλια