Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση του Δημοσίου με Προεδρικά Διατάγματα

Σε μετωπική σύγκρουση αναμένεται να φέρει  κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση η τροπολογία που προβλέπει ότι οι σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα θα γίνουν με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με νομοσχέδια.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη και θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Ηδη, μια «παράσταση» για όσα θα ακολουθήσουν δόθηκε στην συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τα μέλη της οποίας επεξεργάζονται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο , με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για «κατάργηση της Βουλής» και για «βουλευτές “στρατιωτάκια” του Σόιμπλε» και εκείνους της ΝΔ να απαντούν πως «οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνουν γρήγορα».

Ειδικότερα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ότι επιχειρείται η αναδιοργάνωση του δημοσίου «χωρίς την έγκριση της Βουλής. Στην ουσία καταργείται ο ρόλος της Βουλής» ενώ ο κ. Νίκος Συρμαλένιος χαρακτήρισε τους βουλευτές της ΝΔ «στρατιωτάκια ακούνητα του Σόιμπλε που ψηφίζουν ότι τους δίνουν» .

Από την άλλη ο κ. Διονύσης Σταμενίτης επισήμανε την αναγκαιότητα της ρύθμισης λόγω των ειδικών συνθηκών που διάγει η χώρα και σημείωσε ότι τα υπουργεία καλούνται να προχωρήσουν άμεσα στην  υλοποίηση του κυβερνητικού έργου για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την  ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση η τελική μάχη θα δοθεί στην Ολομέλεια. Εως τότε οι βουλευτές της συμπολίτευσης, σε συνεργασία με τους υπουργούς που υπογράφουν την τροπολογία, θα έχουν διαμορφώσει την τελική στρατηγική με την οποία θα την υπερασπιστούν.

Όπως άλλωστε σημειώνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες «η τροπολογία στην ουσία “απελευθερώνει” τους βουλευτές της συμπολίτευσης από ένα μελλοντικό νομοσχέδιο που θα βάζει σε διαθεσιμότητα περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους». Από την άλλη οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχίσουν στους ίδιους καταγγελτικούς τόνους σύμφωνα με τους « η κυβέρνηση έχει «καταργήσει» την Βουλή».

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα από την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Πέραν αυτών, τα μέλη της επιτροπής ψήφισαν κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Να σημειωθεί ότι υπερ ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι υποστηρίζει ορισμένα από τα άρθρα ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ εξήγησαν ότι θα προσδιορίζουν την στάση τους στην Ολομέλεια.


Σχόλια