Κ. Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα θέλει και το μαστίγιο και το καρότο»

Στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel» παραχώρησε συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, και μίλησε για το πρόγραμμα της τρόικας, αλλά και για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκπληρώσει όλους τους όρους που έχει θέσει.

«Η Ελλάδα χρειάζεται όχι μόνο το μαστίγιο αλλά και το καρότο, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και παράλληλα πρόσθεσε πως «είναι ανάγκη να συνδυαστεί η δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη της οικονομίας», προτείνοντας την ίδρυση αναπτυξιακού ταμείου για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ακόμη ότι τα χρήματα που θα δοθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 «είναι αναγκαία τώρα και όχι σε τρία ή πέντε χρόνια» και ζήτησε να δοθούν το 2014 και το 2015, μαζί με μέτρα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Προτείνουμε να συσταθεί ένα αναπτυξιακό ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει την εγγύηση για αυτό το ταμείο, το οποίο θα είναι επικερδές και θα προσελκύσει την οικονομική συμμετοχή και άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτυξιακών τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα. Ελπίζουμε η γερμανική κυβέρνηση, οι άλλοι εταίροι της και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα, η οποία θα βοηθήσει κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο θέμα της χρηματοδότησης» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Κατά την παραμονή του στο Βερολίνο, ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του ΔΣ της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW, Γκίντερ Σρέντερ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την ύφεση στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης εντόπισε δύο βασικά προβλήματα, αυτό του υψηλού δημόσιου χρέους και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας
και ανέφερε ως παράδειγμα την απελευθέρωση του τομέα των μεταφορών και την προετοιμασία για πλήρη απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας.

«Γνωρίζω ότι η επιτυχία εξαρτάται και από τη δική μας αποφασιστικότητα. Αλλά το ίδιο σημαντική είναι και η αλληλεγγύη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

 


Σχόλια