Λωρίδα της Γάζας: Αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ

Αεροπορικές επιθέσεις εξαπέλυσε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας μετά τα πυρά ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ.

Σύμφωνα με ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές, αλλά και την στρατιωτική ανακοίνωση:

«Ως απάντηση στις πολυάριθμες επιθέσεις με ρουκέτες αυτών των τελευταίων ημερών, ένα σκάφος της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έβαλε στόχο δύο αποθήκες όπλων στο κέντρο της λωρίδας της Γάζας και μια θέση εκτόξευσης ρουκετών στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Οι στόχοι επλήγησαν»
, αναφέρεται σε στρατιωτική ανακοίνωση.

Αργά χθες το βράδυ, δύο ρουκέτες έπληξαν το νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ούτε θύματα, σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

Δύο άλλες ρουκέτες αναχαιτίσθηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» (Σιδερένιος Θόλος), διευκρινίσθηκε στη στρατιωτική ανακοίνωση.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν αρχικά κάνει λόγο για τρεις ρουκέτες, οι οποίες έπληξαν μη κατοικημένες ζώνες του νότιου Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ούτε θύματα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός είχε επιρρίψει την ευθύνη για τα πυρά, για τα οποία ουδείς είχε αναλάβει ως εκείνη τη στιγμή την ευθύνη, στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, από το οποίο διακινούνται εμπορεύματα, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας θα κλείσει μέχρι νεωτέρας, διευκρινίζεται στη στρατιωτική ανακοίνωση.

Οι εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ πραγματοποιούνται, την ίδια στιγμή που μια διένεξη έχει ξεσπάσει στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο ριζοσπαστικό κίνημα Ισλαμικός Τζιχάντ και τη Χαμάς.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ διέκοψε τις επαφές του με τη Χαμάς μετά το θάνατο την Κυριακή ενός από τους αρχηγούς του, ο οποίος τραυματίσθηκε σε μια συμπλοκή με την αστυνομία.

Στις 21 του περασμένου Νοεμβρίου, η Χαμάς είχε συνάψει εκεχειρία με το Ισραήλ έπειτα από μια εβδομάδα φονικών εχθροπραξιών.

Έκτοτε ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί επανειλημμένα εναντίον του νότιου Ισραήλ και την ευθύνη για τα πυρά αυτά έχουν αναλάβει σαλαφιστικές οργανώσεις οι οποίες αμφισβητούν την εξουσία της Χαμάς.

 Σχόλια