Λύση σε μία εβδομάδα ή εκλογές

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται από χθες η κυβέρνηση, καθώς μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα διαφανεί εάν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα μπορέσουν να γεφυρώσουν το βαθύ χάσμα, που προκάλεσε στις μεταξύ τους σχέσεις η απόφαση για τον τερματισμό της λειτουργίας της ΕΡΤ ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, Ο κ. Σαμαράς διαμηνύει ότι η απόφαση για την ΕΡΤ είναι «μη αναστρέψιμη». Παράλληλα, όμως, συνομιλητές του μεταδίδουν πως πρόθεση του πρωθυπουργού δεν είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Είναι ενδεικτικό πως, παρότι μετά τη χθεσινή τους συνάντηση οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επέμειναν στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς δεν προχώρησε σε μια κίνηση που πολλοί ανέμεναν: Δεν ζήτησε δηλαδή να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που με βάση τις έως τώρα θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα οδηγούσε σε καταψήφισή της και προσφυγή στις κάλπες. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς θα δώσει χρόνο, μέχρι την προσεχή εβδομάδα, οπότε και αναμένεται η πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου να φθάσει στη Βουλή, προκειμένου να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, θα επικοινωνήσει σήμερα τηλεφωνικώς με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι, χθες, ζήτησαν δημοσίως την πραγματοποίηση νέας σύσκεψης προκειμένου να ορίσουν συνάντηση, όπως έγινε γνωστό αργά χθες. Πάντως συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη, ανέφεραν νωρίτερα πως «τα όσα λένε είναι σαν να μην έγινε ποτέ σύσκεψη την περασμένη Κυριακή».

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, η άρση του αδιεξόδου δεν είναι εύκολη, καθώς οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δέχονται ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό των κομμάτων τους, αλλά και από τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μειούμενα ποσοστά για τα κόμματά τους, να επιμείνουν μέχρι τέλους στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Μάλιστα, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, στον κ. Βενιζέλο ασκείται εκ των έσω κριτική, με το επιχείρημα ότι προκειμένου να μη διασαλευτεί η κυβερνητική σταθερότητα υπήρξε ιδιαίτερα «υποχωρητικός» έναντι του κ. Σαμαρά όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Βρυξελλών που είναι προφανές ότι απεύχονται ένα νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα. Παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας η απόφαση του πρωθυπουργού για τον τερματισμό της λειτουργίας της ΕΡΤ έχει πυροδοτήσει σφοδρές επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει για σήμερα γενική απεργία.
Σχόλια