Μάρτυρας-κλειδί φέρνει σε δύσκολη θέση τον Άκη

Ισχυρό πλήγμα στην εικόνα του δέχτηκε το πρωί ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της δίκης για τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αν και απών, ο πρώην υπουργός «μονοπώλησε» τη διαδικασία, αφού για πρώτη φορά συνδέθηκε το όνομά του με πρακτικές που μάλλον παραπέμπουν στον κόσμο της νύχτας και σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το προφίλ που τόσα χρόνια επεδίωκε να καλλιεργήσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο ανελέητος πόλεμος που κατήγγειλε, ενώπιον του δικαστηρίου ότι δέχτηκε ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Κατσάνος προκειμένου να εξαναγκαστεί να αποχωρήσει από το ακίνητο στην οδό Κεφαλληνίας, όταν αυτό πέρασε στα χέρια της Torcasso ξάφνιασε ακόμη και τους δικαστές. Ο επιχειρηματίας ο οποίος είχε το νυχτερινό κέντρο στο ισόγειο του ακινήτου, από το βήμα του μάρτυρα περιέγραψε τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» που δέχτηκε για να εγκαταλείψει το ακίνητο.

«Έχω το μαγαζί από το 1989. Αυτό που βίωσα εκείνο το διάστημα, ποτέ άλλοτε δεν το ένιωσα. Ένιωθες ένα ολόκληρο κράτος να σε πιέζει. Πόσο να αντέξεις; Ήμουν 28 χρονών. Ένα χρόνο άντεξα. Μετά αποχώρησα…».

Ο μάρτυρας περιέγραψε το πώς αισθάνθηκε να «σφίγγει» γύρω του ο κλοιός με μοναδικό στόχο να αδειάσει όσο το δυνατόν συντομότερα το ισόγειο του ακινήτου στην Κεφαλληνίας, αμέσως μόλις αγοράστηκε από την Torcasso, με «μαύρο χρήμα» σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Μάρτυρας: Φραστικές απειλές δεν είχα. Ένιωθα όμως πίεση από όλες τις υπηρεσίες` ΣΔΟΕ, Υγειονομικό, Αστυνομία. Κάθε 15 ημέρες έρχονταν για ελέγχους.

Πρόεδρος: Εσείς είστε τόσα χρόνια επαγγελματίας. Πως το εξηγείτε αυτό; Μπορεί να ασκεί κάποιος τέτοια εξουσία;

Μάρτυρας: Πρέπει να ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό.

Στην αρχή, όπως είπε ο επιχειρηματίας τον άφησαν χωρίς πάρκινγκ για να μην μπορούν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους οι πελάτες του νυχτερινού κέντρου. «Αυτή ήταν η πρώτη πίεση», πρόσθεσε, αφού σειρά πήραν οι κρατικές υπηρεσίες. Και όλα αυτά, την ώρα που μόνο ως κουτσομπολιό ακουγόταν πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν πίσω από τις αγορές των ακινήτων στη γειτονιά.

Οι καταγγελίες του μάρτυρα όμως, δεν άργησαν να φέρουν σε ευθεία αντιπαράθεση τους Νίκο Ζήγρα και Αστέριο Οικονομίδη. Οι δύο κατηγορούμενοι αντιδίκησαν έντονα με φόντο τον πραγματικό ρόλο που μπορεί να είχε στην επίμαχη αγοραπωλησία ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος, άλλωστε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν πίσω από την Τorcasso. Ο Αστέριος Οικονομίδης που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του κτηρίου και, όπως είπε ο μάρτυρας, τού παρουσιάστηκε, μετά την Ευφροσύνη Λαμπροπούλου ως εκπρόσωπος της Torcasso, υποστήριξε πως ο Ν. Ζήγρας ήταν αυτός που πλήρωνε, για να του απαντήσει εκείνος πως τα χρήματα τα έδινε πάντα ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ν. Ζήγρας: Αντικρούω όλα όσα είπε ο κ. Οικονομίδης. Να μας πει: Συναντιόμαστε στο δρόμο ή στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου; Εκεί ερχόταν και παρουσία του Τσοχατζόπουλου γίνονταν οι συναντήσεις. Γιατί δεν λέτε ότι σας πλήρωνε εκείνος;

Αστέριος Οικονομίδης: Ευτυχώς που ο κ. Τσοχατζόπουλος κατέγραφε σε ημερολόγιο τις επισκέψεις. Δύο φορές είναι γραμμένο το όνομά μου. Δεν με πλήρωνε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Με πλήρωνε ο κ. Ζήγρας. Δεν έπαιρνα ούτε μαύρες σακούλες, ούτε τίποτα. Όλες οι αποδείξεις είναι στο όνομα του Ν. Ζήγρα.

Ο μάρτυρας πάντως χαρακτήρισε «γενικό κουμανταδόρο» τον Νίκο Ζήγρα, ως τον άνθρωπο που είχε το γενικό πρόσταγμα, με τον οποίο δεν είχε, όπως είπε, επαφές. Ούτε καν ένα «γεια», δεν είχαν πει μεταξύ τους, όπως τόνισε.

Ευάγγελος Κατσάνος: Μέσα μου τώρα πιστεύω ότι όλα ξεκίνησαν από τον κ. Τσοχατζόπουλο… Εγώ δεν ξέρω ποιος έδινε αυτές τις συμβουλές για να δεχτώ αυτόν τον πόλεμο.

Αστέριος Οικονομίδης: Ο κ. Ζήγρας μου είπε ότι καθυστερούσε να φύγει ο επιχειρηματίας και μου εκμυστηρεύτηκε ότι στελέχη του ΣΔΟΕ πήγαιναν εκεί για να τον πιέσουν.

Πρόεδρος: Κύριε Ζήγρα εσείς τον πιέζατε;

Ν. Ζήγρας: Δεν είχα επαφή με τον μάρτυρα. Η Torcasso πήρε εντολή να αγοράσει το ακίνητο. Εγώ δεν είχα ενδιαφέρον για το ακίνητο.

Πρόεδρος: Εσείς για τίποτα δεν είχατε ενδιαφέρον, αλλά ήσασταν παντού μπροστά. Τώρα ποιος κρυβόταν ή κρύβεται από πίσω αυτό είναι προς διερεύνηση…

Αστέριος Οικονομίδης: Ο κ. Ζήγρας μου είπε πως τον πίεζε ή τον πίεζαν, δεν θυμάμαι, για να φύγει. Σαφώς, αντιλαμβάνομαι ότι έχει μια πολιτική δύναμη. Ήταν ο εξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε πολιτικά γραφεία κάνουν δουλειές για τους πολιτικούς, αλλά και για τον εαυτό τους.

Λίγο αργότερα πάντως, άλλο ένα «ισχυρό χαρτί», όπως τουλάχιστον είχε αρχικά παρουσιαστεί από την πλευρά του Άκη Τσοχατζόπουλου κατέπεσε. Πρόκειται για τον ισχυρισμό της υπεράσπισης του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου πως μέρος της φερόμενης ως μίζας για τα TOR M1, επιστράφηκε στους Ρώσους. Νέο έγγραφο ωστόσο που περιλαμβάνεται πλέον στη δικογραφία και το οποίο προσκόμισε ο εφοριακός Παναγιώτης Βλάχος, δείχνει πως τα περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια που ισχυρίζεται η υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου ότι γύρισαν στη ρωσική εταιρεία ΑΝΤΕΥ, κατασκευάστρια των ΤORM1, απλώς μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της Drumillan στη Ρωσία. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως σε λογαριασμούς του κ. Ζήγρα έφτασαν 35 εκατομμύρια Ελβετικά φράγκα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι επιστράφηκαν από τον κ. Ζήγρα. Ούτε ένα ελβετικό φράγκο δεν επιστράφηκε», τόνισε ο μάρτυρας.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.


Σχόλια