Μάχη «κολοσσών» στις παιχνιδομηχανές

Χρονιά των νέων παιχνιδομηχανών από Sony και Microsoft θα είναι το 2013, καθώς οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα έχουν διαθέσιμες -στο εξωτερικό τουλάχιστον- τις καινούριες προτάσεις στο χώρο των κονσολών, που δεν είναι άλλες από το PlayStation 4 και το Xbox One. Μόνο που, προς το παρόν, δεν είναι απολύτως βέβαιο αν θα δούμε έστω μία από τις δύο προτάσεις μέσα στη φετινή χρονιά στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της Ε3, της μεγαλύτερης έκθεσης για το χώρο των video παιχνιδιών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λος Άντζελες, Microsoft και Sony έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαθεσιμότητα και την τιμή των νέων προτάσεων τους, ενώ επιπλέον αποκαλύφθηκε και ο σχεδιασμός του PlayStation 4.

Τιμή και διάθεση

Όσον αφορά το Xbox One, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη διάθεση του τον Νοέμβριο σε 21 χώρες, στις οποίες, πάντως, δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει το δεύτερο κύμα διάθεσης να είναι εντός του Δεκεμβρίου και με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται σε αυτό. Η τιμή διάθεσης για την Ευρώπη είναι πάντως στα 499 ευρώ και στο πακέτο περιλαμβάνεται και το Kinect. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τιμή θα είναι στα 499 δολάρια (προ φόρων) και στη Βρετανία 429 λίρες.

Από την πλευρά της, η Sony έκανε τα αποκαλυπτήρια του PlayStation 4, το οποίο είχε ανακοινωθεί μεν τον Απρίλιο, αλλά η ιαπωνική εταιρεία δεν το είχε δείξει. Η τιμή του θα είναι στα 399 ευρώ (Ευρώπη), 399 δολάρια (ΗΠΑ) και 329 λίρες (Βρετανία). Όσον αφορά την ημερομηνία διάθεσης, η Sony είπε ότι θα είναι προς πώληση πριν τα Χριστούγεννα, αλλά δεν διευκρίνισε αν θα κάνει ταυτόχρονα λανσάρισμα σε παγκόσμιο επίπεδο ή θα ξεκινήσει από συγκεκριμένες αγορές. Με βάση αυτό το δεδομένο, είναι πιθανό να το δούμε στην Ελλάδα.

Πάντως, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και οι δύο κονσόλες να πωλούνται στην Ελλάδα λίγο πιο ακριβά σε σχέση με την Ευρώπη λόγω της διαφοράς στο ΦΠΑ, κάτι που έχουμε δει σε άλλα προϊόντα.

Διαφορετική προσέγγιση

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι Microsoft και Sony ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση στις νέες παιχνιδομηχανές τους. Το Xbox One της Microsoft δεν επικεντρώνεται μόνο στα παιχνίδια αλλά δίνει έμφαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες ψυχαγωγίας με apps και εφαρμογές όπως το Skype. Ουσιαστικά, η Microsoft επιδιώκει το Xbox One να είναι το κέντρο του “ψηφιακού σαλονιού”.

Η Sony προτιμά να δώσει έμφαση στα παιχνίδια με αποτέλεσμα το PlayStation 4 να είναι περισσότερο στραμμένο προς τους gamers. Είναι χαρακτηριστικό ότι το PS4 μπορεί να παίξει παιχνίδια που είχαν δημιουργηθεί για το PS3, κάτι που δεν ισχύει για το Xbox One, το οποίο από την άλλη πλευρά δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα των online παιχνιδιών μέσω του Xbox Live. Σημειωτέον πως και η Sony ενισχύει τη δική της online υπηρεσία, το PlayStation Network, αλλά δεν απαιτείται το PS4 να είναι συνεχώς συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο για τα παιχνίδια. Το Xbox One χρειάζεται να συνδέεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές επικεντρώνονται στο θέμα της τιμής. Η διαφορά των 100 ευρώ (ή δολαρίων) είναι πολύ πιθανό να βοηθήσει τη Sony στη “μάχη” των παιχνιδομηχανών, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από τα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα, όσο και από τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Μία άποψη είναι, βέβαια, πως απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών (περισσότερο οικογενειακό το Xbox One, περισσότερο για φανατικούς gamers το PS4), το οποίο, φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό.

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Σχόλια