Μέρκελ: Δεν γίνεται χωρίς υπηρεσίες πληροφοριών

Μία χώρα χωρίς υπηρεσίες πληροφοριών θα ήταν «υπερβολικά ευάλωτη» δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην υπόθεση παρακολουθήσεων από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ο πιο πιστός σύμμαχος της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες, ενώ απέρριψε την σύγκριση της δράσης των μυστικών υπηρεσιών με αυτήν της Στάζι.

Σύμφωνα με απόσπασμα από συνέντευξη η οποία θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit, η καγκελάριος υποστηρίζει την συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες αμερικανικές, επισημαίνοντας ότι εξυπηρετεί την ασφάλεια της Γερμανίας και τονίζει ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία ομοιότητα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και των αντίστοιχων υπηρεσιών στα δημοκρατικά κράτη». Προσθέτει μάλιστα ότι αυτή η σύγκριση επιτυγχάνει μόνο να υποβαθμίσει όσα έκανε η Στάζι στους πολίτες της πρώην ΛΔΓ.

Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πάντως ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα και αναφέρει ότι είναι απαραίτητη η ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφαλείας των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια