Μέχρι Τρίτη η νέα Κυβέρνηση με… εκπλήξεις!

Η πρώτη συνάντηση των δύο πολιτικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σάββατο εφόσον έχει ολοκληρωθεί η πρόταση της προγραμματικής συμφωνίας που ανέλαβε να διατυπώσει και να καταθέσει ο κ. Βενιζέλος. Με βάση τη συζήτηση που θα διεξαχθεί και την τελική της κατάληξη αμέσως μετά θα γίνει και η τελική συζήτηση για το κυβερνητικό σχήμα σε επίπεδο διαρθρωτικό, όσο και προσώπων που θα υπάρχουν.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες η αρχική προσέγγιση έχει προβλέψει την ποσόστωση 2 προς 1 για στελέχη προερχόμενα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με βάση αυτήν οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 12 στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα καταλάβουν κυβερνητικό θώκο ως υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί.

Το μείζον θέμα είναι αν ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θα είναι πλέον μέλος του υπουργικού Συμβουλίου. Πολλοί το θεωρούν σίγουρο, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τις τελικές του αποφάσεις. Αν πει «ναι» τότε δεν μπορεί παρά να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα το αν θα είναι και υπουργός Εξωτερικών όπου προβλέπει η Wall Street Journal είναι ένα θέμα που μένει να αποδειχθεί.

Αν πάντως συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο υπουργείο πρώτης γραμμής για τον σημερινό υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, με πρώτο υποψήφιο αυτό της Αμυνας. Ταυτοχρόνως, ήδη στα γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού και της Ιπποκράτους ακούγονται πολλά ονόματα βουλευτών προς υπουργοποίηση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις στη νέα δικομματική πλέον κυβέρνηση.

Για παράδειγμα ακούγεται το όνομα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το υπουργείο Ανάπτυξης που αναμένεται να σπάσει και πάλι στα δύο με την αναβίωση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών το οποίο λέγεται ότι θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, υπάρχει και το μικρό -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ενδεχόμενο ο κ. Χρυσοχοΐδης να επανέλθει για τρίτη φορά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αν ο κ. Νίκος Δένδιας μετακινηθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η μεγαλύτερη έκπληξη, αν τελικά συμβεί, θα είναι η επιστροφή σε κυβερνητικό θώκο του κ. Δημήτρη Ρέππα που δεν είναι πλέον βουλευτής και δεν έχει μιλήσει ποτέ δημοσίως εδώ και μήνες κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου αν και χρεωμένος στον στενό παπανδρεϊκό πυρήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το επιτελείο του κ. Βενιζέλου οι πιθανότεροι να υπουργοποιηθούν είναι οι εξής: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει υφυπουργός για τη νέα δημόσια τηλεόραση, Πάρις Κουκουλόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης, Συμεών Κεδίκογλου, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου

Κατά τα λοιπά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις καθώς -όπως ανέφεραν πληροφορίες των προηγούμενων ημερών- ο πρωθυπουργός μελετούσε προ της κρίσης λίστα με ονόματα εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν στο πρότυπο του Γιάννη Στουρνάρα να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

 
Σχόλια