Μήνυμα Ολάντ σε Ευρωπαίους για αλληλεγγύη προς την Κύπρο

Την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από την Ευρώπη προς την Κύπρο τόνισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο (Μέγαρο Ηλυσίων), στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια την οποίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Γάλλο ομόλογό του να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, πρόσκληση η οποία και έγινε αποδεκτή. Στην ατζέντα, βρέθηκαν η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, το κυπριακό και η διαχείριση του φυσικού αερίου.

Στις δηλώσεις, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για δύσκολες εποχές για την Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι με το Νικο Αναστασιάδη συζήτησε για τους στόχους της ΕΕ, δηλαδή την ανάπτυξη, την τραπεζική ένωση, και την απασχόληση των νέων.

Τα ίδια αυτά θέματα, όπως είπε, συζήτησε προ ημερών και με την Άγκελα Μέρκελ, εμμένοντας ιδιαίτερα στην αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει η ΕΕ προς την Κύπρο, μια χώρα που περνά ύφεση και έχει προβλήματα ρευστότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε να βοηθήσει στην προσπάθεια της Κύπρου για εξασφάλιση επιπλέον πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και μάλιστα με τον γρηγορότερο τρόπο για την Κύπρο.

Μάλιστα, ανέφερε οτι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κύπρος πριν από λίγες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Ολάντ είπε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Κύπρου για λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ζήτησε ωστόσο απο τη Λευκωσία να μην αντιδράσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι το κεφάλαιο για την περιφερειακή πολιτική που αναμένεται να ανοίξει επι ιρλανδικής προεδρίας.

Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, υπενθυμίζοντας ότι η γαλλική εταιρεία TOTAL θα συμμετάσχει στις έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τη στήριξη της χωράς του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Φρανσουά Ολάντ για τη στήριξη της Γαλλίας στο κυπριακό αλλά και για τις θέσεις, όπως είπε, που εκφράζει και δημιουργούν τις προοπτικές και προϋποθέσεις για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη.

Είμαι βέβαιος, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης ότι μέσα από την κοινή συνεργασία και στήριξη υπάρχουν ελπίδες και προοπτική, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Ολάντ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Νωρίτερα, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ενώ την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρτζιερί.

 

Πηγή:  Sigmalive


Σχόλια