Μαυραγάνης: Θα ζητήσει την άρση φορολογικού απορρήτου από ΕΕ από το 2011…

[quote_box]Εντύπωση προκαλεί  η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών  κ. Μαυραγάνη ότιη Ελλάδα θα ζητήσει «τη άρση του τραπεζικού απορρήτου Ελλήνων φορολογουμένων για φορολογικές περιόδους από το 2011 και εφεξής  από κράτη-μέλη της ΕΕ». Γιατί όταν υπάρχει υστέρηση εσόδων, έχουν στερέψει οι πηγές των γνωστών εσόδων για το κράτος, δηλαδή από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, όταν η Τρόικα πιέζει για κατασχέσεις πλέον περιουσιακών στοιχείων των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, έρχεται ο κύριος Μαυραγάνης να δηλώνει ότι ΘΑ ζητηθεί η άρση του φορολογικού απορρήτου από χώρες της ΕΕ από το 2011 και μετά!  Πολλοί αναρωτιούνται γιατί άραγε από το 2011 και όχι από το 2009 ή και πιο πριν ακόμη;[/quote_box]

Μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, Ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.ΤΕ., Αναμόρφωση Οργανισμού του ΝΣΚ, και άλλες διατάξεις» ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης τόνισε πως η Οδηγία θα διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οπως τόνισε ο κ. Μαυραγάνης η Οδηγία 2011/16/ΕΕ αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο θωρακίζει την ελληνική νομοθεσία, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στην προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση πληροφοριών οι οποίες περιέρχονται σε γνώση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης.

Ο υφυπουργός εξήγησε πως η συνεργασία και αμοιβαία διοικητική βοήθεια σε φορολογικά θέματα με τη μορφή ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων φορολογικών αρχών των κρατών υφίσταται ήδη και αποτελεί πρακτική πολλών χρόνων αφ’ ενός σε διακρατικό επίπεδο μέσω των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, αφετέρου δε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η εφαρμογή της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ θα διευκολύνει περαιτέρω τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικά ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως η Ελλάδα ωφελείται από την Οδηγία 2011/16/ΕΕ καθώς θα μπορεί πλέον να αιτηθεί ευρύτερη διοικητική συνεργασία και άρση τραπεζικού απορρήτου για φορολογικές περιόδους από το 2011 και εφεξής, προς κράτη-μέλη τα οποία αρνούνταν την παροχή πληροφοριών λόγω αντίθετης εσωτερικής νομοθεσίας βάσει των διατάξεων της Οδηγίας 77799.

Αναφερόμενος στις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου ο υφυπουργός στάθηκε στη θεσμοθέτηση του μητρώου των τραπεζικών λογαριασμών το οποίο θα χορηγείται σε συγκεκριμένους φορείς του δημοσίου τομέα που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο παρέχοντάς τους τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε ορισμένα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Όπως υπογράμμισε το μητρώο θα θέσει τέλος σε καθυστερήσεις και σε εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα επιτρέποντας τη διασύνδεση των φορολογικών υπηρεσιών με τις τράπεζες.

«Θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση των τραπεζών στα αιτήματα των ελεγκτικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των δημοσίων αρχών αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε αυτό. Έχουμε συζητήσει και έχουμε πει ότι θα πρέπει η απάντηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, των πιστωτικών ιδρυμάτων να είναι πολύ πιο σύντομη ακριβώς για να προχωρά πολύ πιο γρήγορα ο έλεγχος», είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Τέλος, επισήμανε ακόμη πως με το υπό εξέταση νομοσχέδιο βελτιώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τροποποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων του δημοσίου ώστε να επιβάλει κατασχέσεις χρημάτων στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών διασφαλίζοντας συγχρόνως την ασφαλή διακίνηση των σχετικών δεδομένων.


Σχόλια