Μεγάλο αμερικανικό fund στο κατώφλι ελληνικών τραπεζών

Στα πρόθυρα υποβολής πρότασης για την εξαγορά ελληνικών τραπεζών που τελούν υπό πώληση φέρεται, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές που συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες, να βρίσκεται το αμερικανό fund Oaktree Capital Management του οποίου τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα τέλη του 2012 ανέρχονταν στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενδέχεται να καταθέσει πρόταση τόσο για το ΤΤ όσο και για μικρότερη ελληνική τράπεζα που τελεί υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ και σημειώνουν πως πραγματοποίησε σειρά επαφών για το σκοπό αυτό τις προηγούμενες ημέρες.

Τραπεζικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr αποδίδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο κυρίως στο αυξημένο ενδιαφέρον αυτού του τύπου των funds στην στρατηγική των ελληνικών τραπεζών για την πώληση περιουσιακών στοιχείων (θυγατρικών, χαρτοφυλακίων κλπ), αλλά και την πορεία χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και των ιδιωτών από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Προσθέτουν δε πως στελέχη του Oaktree Capital Management έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες και ραντεβού με τις διοικήσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και υπενθυμίζουν την προ δεκαπενθημέρου συμμετοχή του σε μεγάλο επενδυτικό Forum που διοργάνωσε η Eurobank.

Το Oaktree Capital Management ειδικεύεται στις εναλλακτικές επενδύσεις, μεταξύ αυτών και σε distressed debt τοποθετήσεις. Την απόκτηση δηλαδή των χρεών επιχειρήσεων σε κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας και την δημιουργία υπεραξιών από την αναδιάρθρωση της επιχείρησης και την μεταπώληση των χρεογράφων ή των περιουσιακών στοιχείων που συνοδεύουν τα χρέη ως εξασφαλίσεις.

Το Oaktree Capital Management δεν είναι άγνωστο στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στην ναυτιλιακή κοινότητα. Έχει πάρει προ έτους, μέσα από τη διαδικασία του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου τον έλεγχο της εισηγμένης στη Wall, General Maritime συμφερόντων Πέτρου Γεωργιόπουλου ενώ είναι μεταξύ των πιστωτών της επίσης εισηγμένης Excel Maritime συμφερόντων Βίλλυ Παναγιωτίδη και έχει επίσης θέση στην Eagle Bulk Shipping του Σοφοκλή Ζούλα.

Το σκέλος private equity του αμερικανικού Fund που πραγματοποιεί αυτές τις κινήσεις αποσκοπεί στην απόκτηση ελέγχου επιχειρήσεων σε πολύ χαμηλότερες της πραγματικής αξίας τους τιμές, σημειώνουν παράγοντες της Ακτής Μιαούλη.

Θυμίζουν δε πως τα ίδια αμερικανικά συμφέροντα έχουν συστήσει κοινοπραξία με την Oceanbulk Maritime του Πέτρου Παππά χρηματοδοτώντας την με κεφάλαια της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την απόκτηση στόλου ποντοπόρων εκμεταλλευόμενα τις πολύ χαμηλές τιμές στην δευτερογενή των ποντοπόρων αλλά και τα ναυπηγεία.

Η φημολογούμενη εμπλοκή του Oaktree Capital Management στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδίδεται από ορισμένους κύκλους στην επιθυμία του fund να αποκτήσει χρηματοοικονομικό όχημα στη χώρα προκειμένου να εξαγοράσει κατά το δοκούν και «κουρεμένα κομμάτια» των δανειακών χαρτοφυλακίων άλλων ελληνικών τραπεζών συμπεριλαμβανομένων δανείων σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολική έκθεση της τάξης των 14 δισ. δολ. στην ελληνόκτητο ναυτιλία.

Πρέπει να σημειωθεί πως πέρυσι τον Αύγουστο η Oaktree Capital με μεσάζοντα την Goldman Sachs εξαγόρασε το 10% του δανειακού χαρτοφυλακίου της βρετανικής τράπεζας Lloyds, η οποία είχε μετά την Lehman περάσει σε ποσοστό της τάξης του 40% στον έλεγχο του βρετανικού δημοσίου. Η ονομαστική αξία των δανείων που φέρεται να απέκτησε τότε το αμερικανικό fund είναι της τάξης των 750 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι πληροφορίες θέλουν να έχει καταβάλει μόλις το 50% αυτής ή και λιγότερο για την απόκτησή τους.

 

Πηγή:www.capital.gr
Σχόλια