Μειωμένες οι ανθρωποκτονίες και οι ληστείες το α‘ τετράμηνο του 2014

Τη στατιστική απεικόνιση της εγκληματικότητας κατέγραψε η Ελληνική Αστυνομία, τα στοιχεία της οποίας κάνουν λόγο για μειωμένες ανθρωποκτονίες και ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές τροχοφόρων το α’ τετράμηνο του 2014.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανθρωποκτονίες έχουν σημειώσει μείωση που ξεπερνά το 35% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2013, ενώ οι ανθρωποκτονίες που είχαν ως κίνητρο τη ληστεία ελαττώθηκαν κατά 64,3%.

Επίσης, διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 358 λιγότερες ληστείες, 2.984 λιγότερες κλοπές–διαρρήξεις και 3.084 λιγότερες κλοπές τροχοφόρων σε σχέση με το α’ τετράμηνο του 2013.

Σε επίπεδο επικράτειας, οι ληστείες καταγράφουν συνολική μείωση που αγγίζει το 20,4%, ενώ στην Αττική η μείωση ξεπερνά το 21,3%

Ανάλογες είναι οι μειώσεις και στα ποσοστά των κλοπών–διαρρήξεων, οι οποίες στην επικράτεια καταγράφουν ποσοστό μείωσης άνω του 11%

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αξιοσημείωτες μειώσεις καταγράφονται και στις κλοπές τροχοφόρων τόσο σε επίπεδο επικράτειας όσο και σε στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με τα ποσοστά μείωσης να κυμαίνονται από 25% έως 32% περίπου.

Σημαντικές μειώσεις, παρατηρούνται επίσης σε επιμέρους κατηγορίες ληστειών καθώς και σε άλλα αδικήματα, όπως οι απάτες, οι υποθέσεις βιασμών, η επαιτεία και τα αδικήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. τονίζεται πως οι κλιμακούμενες αυτές μειώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την «αναβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ασφάλειας της χώρας» και πως «συνδέονται άμεσα με την επιχειρησιακή δυναμική που έχει αναπτύξει η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού».


Σχόλια