Με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος το φορολογικό

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αποφάσισε να συζητήσει ως κατεπείγον το φορολογικό νομοσχέδιο, την στιγμή που πλέον η Βουλή λειτουργεί μόνο με τα θερινά τμήματα. Την πρόταση καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ενώ αποχώρησε η Χρυσή Αυγή.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα οριστεί πριν την 29η Ιουλίου, καθώς ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ισχυρίστηκε σήμερα ότι πρέπει να ψηφισθεί ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 2,5 δισ. ευρώ μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο ορίζει ότι θα γίνονται κατασχέσεις από τον πρώτο μήνα, καθυστέρηση καταβολής οφειλής άνω των 1000 ευρώ προς την εφορία.

Νωρίτερα, ένταση προκλήθηκε από την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσωπήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είπε:

«Έχετε διαλύσει την Βουλή. Έχετε επιβάλλει χούντα. Τι είναι αυτά. Είναι ντροπή» και έκανε λόγο για δικτατορία.
Ενώ στο επεισόδιο, που ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης δεν έδωσε τον λόγο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο τελευταίος του απάντησε: «Τώρα εκλεγείκατε Πρόεδρος και δεν δίνετε το λόγο. Είναι ντροπή».

Κι ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος, παρά τις επιφυλάξεις του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Σαχινίδη,

η ΔΗΜΑΡ κράτησε αποστάσεις με τον εισηγητή της Δημήτρη Αναγνωστάκη να επισημαίνει ότι η πάταξη φοροδιαφυγής δεν πρέπει να γίνετε με συνοπτικές διαδικασίες
και πως η κυβέρνηση τορπιλίζει και υπονομεύει την διαδικασία και είναι εκτεθειμένη στους πολίτες.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μετά από 5 ημέρες ψήφισης φορολογικού να έρθει νέο με κατεπείγουσα διαδικασία», σημείωσε ο Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης. Αντίστοιχα, ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «προσχηματικό χαρακτήρα της διαδικασίας» και για «ειλημμένες αποφάσεις». Διερωτήθηκε, μάλιστα, «μα καλά, η κυβέρνηση δεν γνώριζε πριν πέντε ημέρες ότι θα έρθει και άλλο προαπαιτούμενο;».


Σχόλια