Μητσοτάκης: «Στη δεξαμενή της κινητικότητας δεν βρήκα κανέναν»

Κατηγορηματικός για την αδράνεια των προκατόχων του στο ζήτημα της κινητικότητας και των απολύσεων εμφανίστηκε σήμερα, Τρίτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στη δεξαμενή της κινητικότητας βρήκα μηδέν» δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega και πρόσθεσε ότι «είχε γίνει μια προεργασία όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε και σίγουρα δεν υπήρχε κανένα όνομα στη δεξαμενή της κινητικότητας».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup χθες αν δεν είχαν προχωρήσει τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις δύσκολες αποφάσεις για την κινητικότητα 25.000 εργαζομένων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στις δύσκολες αποφάσεις συμπεριέλαβε την ουσιαστική κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας τονίζοντας ότι δεν αποτελεί «καταστροφή» η αποχώρηση τους επισημαίνοντας μάλιστα ότι η άνδρες της ΕΛΑΣ μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το παρεμπόριο.

Αναλυτικά ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στη δεξαμενή της κινητικότητας θα μπουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι, 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνολικά 25.000 μέχρι το τέλος του 2013.

Στο πρώτο κύμα, όπως διευκρίνισε, θα συμπεριληφθούν οι σχολικοί φύλακες, αλλά και εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας που αποτελούν πλεονάζον προσωπικό.

Βάσει των σχεδιασμών, η δημοτική αστυνομία θα είναι στο δεύτερο κύμα, αυτό του Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στους σχολικούς φύλακες, επισήμανε πως κρίθηκε ότι «η δουλειά αυτή αν δεν επιτελείται δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στη χώρα» και από εκεί και πέρα αποφασίστηκε «να υπάρχει μια εκπροσώπηση από το υπουργείο παιδείας και από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προσπαθεί να είναι όσο πιο δίκαιος γίνεται και παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις. «Έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση των αναγκών και έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που θα μπουν στη δεξαμενή της κινητικότητας υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται…Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις. Δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή», ανέφερε.

Άσκησε επίσης κριτική στους δήμους, σημειώνοντας πως «αν είχαν κάνει τη δουλειά τους, θα ήμασταν πιο δίκαιοι».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «από τη στιγμή που κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει».

Αναφορικά με τις απολύσεις ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση για 2.000 ακόμη απολύσεις εντός του 2013 και άλλες 11.000 μέσα στο 2014.

Η πρώτη δεξαμενή από την οποία θα προέλθουν, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και όπως εκτίμησε υπάρχουν περίπου 1.000 εκκρεμή περιστατικά.

Για τις απολύσεις που θα προέλθουν από το προσωπικό, το οποίο θα ενταχθεί στην κινητικότητα, διευκρίνισε ότι το βασικότερο κριτήριο πρέπει να είναι πώς μπήκε κανείς στο Δημόσιο, δηλαδή «με το ΑΣΕΠ ή από την πίσω πόρτα;» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: tanea.grΣχόλια