Μικρό καλάθι κρατά η Deutsche Bank για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα

Δύσκολο χαρακτηρίζει το έργο των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα η Deutsche Bank, με σημερινή έκθεσή της, που δημοσιεύεται έπειτα και από την παραίτηση του Στ. Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, οι αρχικοί στόχοι της Ελλάδας για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξοι, καθώς σε πρώτη φάση τέθηκαν στο 1 δισ. ευρώ το χρόνο και μετά, τον Ιούλιο του 2011 η Αθήνα συμφώνησε να πουλήσει κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015 (ποσό ίσο με το 24% του ΑΕΠ του 2011).

“Όμως, τα σχέδια σύντομα αποδείχθηκαν τίποτα περισσότερο από μια άσκηση ματαιότητας, με δεδομένη τη βαθιά ύφεση στην Ελλάδα και τις ευρείες αμφιβολίες των ξένων επενδυτών για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη”, σημειώνει η Deutsche Bank.

Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια, η Αθήνα συγκέντρωσε μόνο το ένα δέκατο του αρχικού στόχου των 15 δισ. ευρώ.

Και εν τω μεταξύ, τα σχέδια αναθεωρήθηκαν σημαντικά, με την τρόικα να θέτει το στόχο για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων στα 22 δισ. ευρώ έως το 2020.

Ομως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Deutsche Bank: “Κανείς μπορεί μόνο να μαντέψει το κατά πόσο θα επιτύχει η Ελλάδα τους αναθεωρημένους στόχους για τις αποκρατικοποιήσεις (8,4 δισ. ευρώ έως το Δεκέμβριο του 2016)”.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου το έργο των αποκρατικοποιήσεων επιβαρύνεται από ένα δύσκολο περιβάλλον, στην Ισπανία, η κυβέρνηση ανακτά το momentum των αντίστοιχων δικών της προσπαθειών έπειτα από την προηγούμενη επιβράδυνσή τους και στην Πορτογαλία, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κινείται εντός στόχων, σημειώνει η Deutsche Bank.

Πάντως, η γερμανική τράπεζα σημειώνει ότι τώρα που οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να δείχνουν ξανά ενδιαφέρον για την Ευρώπη, τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων θα μπορούσαν να γίνουν πιο αποδεκτά σε όλες τις χώρες, ως συμπληρωματικά μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις προσπάθειες των κυβερνήσεων.

Πηγή: newmoney.gr


Σχόλια