Μπάνιο στη θάλασσα μαζί με το μωρό μας

Όσο περισσότερο ζεσταίνει ο καιρός, τόσο περισσότερο γίνεται και επιτακτική η ανάγκη για θαλάσσια μπάνια. Μία απόδραση στη θάλασσα έστω και αν αυτό είναι μόνο το Σαββατοκύριακο που η εργασία το επιτρέπει, είναι αναγκαία για όλους. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά έχουν ανάγκη ξεκούρασης και χαλάρωσης. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που στην οικογένειά μας μπήκε και νέο μέλος και είναι ακόμα πολύ μικρό;

Το να υπάρχει μωράκι στην οικογένεια δεν είναι σε καμία περίπτωση απαγορευτικό για μπάνιο στη θάλασσα. Ίσα ίσα που ένα θαλάσσιο μπάνιο είναι κάτι που θα το ευχαριστήσει. Αυτό που θα πρέπει να γίνει μόνο είναι οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί και ενημερωμένοι σε κάποια βασικά πράγματα.

Το μπάνιο του μωρού μας στη θάλασσα είναι καλό να γίνει μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Για ένα μωράκι μικρότερο μπορούμε αντί για να το βάλουμε στη θάλασσα, να χρησιμοποιήσουμε μία μικρή πλαστική πισίνα με νερό θαλάσσης το οποίο θα έχουμε πρώτα αφήσει στον ήλιο για κάποια ώρα προκειμένου η θερμοκρασία του νερού να είναι κατάλληλη. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα βρέφη δεν μπορούν να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους, με αποτέλεσμα το νερό της θάλασσας που σε μας φαίνεται «υποφερτό» για το μωρό μπορεί να είναι πολύ κρύο. Καλό θα είναι να κρατάμε καλά το μωρό μας αγκαλιά και να το βάζουμε στη θάλασσα για λίγα λεπτά.

Ως προς τον «εξοπλισμό» του μωρού μας, είναι απαραίτητο το αντηλιακό (καλό θα είναι με υψηλό δείκτη προστασίας και να είναι αλειμμένο σε όλο το σώμα του μωρού και όχι μόνο στο πρόσωπό του), ένα καπέλο που να καλύπτει όλο το κεφαλάκι του, μεγάλη απορροφητική πετσέτα, λευκά ρουχαλάκια, αποστειρωμένες πιπίλες και μπιμπερό, θερμός και το γάλα του, κρέμες ή έτοιμα γεύματα, και οπωσδήποτε μωρομάντηλα και πάνες αλλαγής.

Το μωρό μας αφού βγει απ’ τη θάλασσα πρέπει να κάνει ένα ντουζάκι με γλυκό νερό, να σκουπιστεί καλά και να αλλαχτεί αμέσως με καθαρή πάνα. Του φοράμε ένα μπλουζάκι λευκό κατά προτίμηση ή οτιδήποτε άλλο ανοιχτόχρωμο πάντως για μικρότερο απορρόφηση θερμότητας, του βάζουμε καπέλο και δεν το αφήνουμε στον ήλιο για κανένα λόγο.

Τα μωρά σίγουρα δεν έχουν τις αντοχές των ενηλίκων. Ένα μωρό είναι πολύ πιθανό να χαλαρώνει και να ηρεμεί μέσα στο νερό και αυτό γιατί είναι εξοικειωμένο με το περιβάλλον, ενώ άλλο να δείχνει ότι δυσανασχετεί. Στις περιπτώσεις αυτές μην γίνεστε πιεστικοί. Δώστε του χρόνο και χώρο για να ηρεμήσει και η όλη επαφή με τη θάλασσα να γίνει με ήπιο τρόπο. Έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα για να είναι ικανοποιημένο και το μπάνιο σας θα γίνει τέλειο για όλους σας.

Τέλος αυτό που είναι απαραίτητο αξεσουάρ για την παραλία για όλους μας, πόσο μάλλον όταν μας συνοδεύει και ένα βρέφος, είναι ένα καλά εξοπλισμένο φαρμακείο. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σχετικά με το τι είδους αλοιφές και κρέμες πρέπει να έχετε μαζί σας για παν ενδεχόμενο.
Καλό σας μπάνιο!!

 

Πηγή: my-family.gr


Σχόλια