Μπουρντουλέ: «Ο Χίτλερ δεν εξόντωσε αρκετούς ρομά!»

Να διαγραφεί από το κόμμα του κινδυνεύει ο βουλευτής και δήμαρχος της πόλης Σολέ της δυτικής Γαλλίας, Ζιλ Μπουρντουλέ, που φέρεται να είπε ότι «ο Χίτλερ δεν εξόντωσε αρκετούς αθίγγανους», αναφερόμενος στην κοινότητα των νομάδων αθίγγανων της χώρας. Ο Μπουρντουλέ φέρεται να έκανε την δήλωση αυτή την Κυριακή, όταν είχε αντεγκλήσεις με μια ομάδα τσιγγάνων, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Courrier de l’Ouest, η οποία ανάρτησε στον ιστότοπό της ηχογραφημένο σχετικό απόσπασμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ορισμένοι αθίγγανοι, που είχαν κατασκηνώσει το σαββατοκύριακο σε ένα αγρόκτημα στη Σολέ, «προκάλεσαν τον αντιδήμαρχο», κατηγορώντας τον για ρατσισμό και απευθύνοντας του ναζιστικούς χαιρετισμούς. Ο 53χρονος Μπουρντουλέ, είναι μέλος της κεντροδεξιάς Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI) του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Ζαν-Λουί Μπορλού. Συνοδευόμενος από αστυνομικούς, ο πολιτικός πήγε στο σημείο όπου είχαν μεταβεί οι ταξιδιώτες, για να απαιτήσει να απομακρυνθούν από το χώρο.

Ο Μπορλού καταδίκασε την δήλωση αυτή και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συγκαλέσει την εκτελεστική επιτροπή του UDI για τις «αναπόφευκτες συνέπειες». Ο Μπουρντουλέ κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι θύμα της «σκανδαλώδους συρραφής» όσων είπε και ότι απλώς επανέλαβε –με δυσπιστία– την ερώτηση που του είχε απευθύνει ένας δημοσιογράφος.

«Ξέρετε να μιλάτε καλύτερα από τον Σαρκοζί», λέει ένας άνδρας στον πολιτικό, κι ο Μπουρντουλέ ακούγεται να απαντά «ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται» και μετά να λέει χαμηλόφωνα «αυτό δείχνει ότι ο Χίτλερ ίσως δεν σκότωσε αρκετούς από αυτούς». Η δήλωση του Μπουρντουλέ αντανακλά την εντεινόμενη εχθρότητα στη Γαλλία έναντι των νομάδων Ρομά, που είχαν διωχθεί ανηλεώς από τη ναζιστική Γερμανία και συνεχίζουν κι ως σήμερα να αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακρίσεις.

Υπολογίζεται ότι 200.000 ρομά εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Ένα στέλεχος του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Σαρκοζί, ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροσί, πρόσφατα είχε προκαλέσει σάλο καλώντας τους δημάρχους να «εξεγερθούν» εναντίον των παράνομων καταυλισμών νομάδων.  Μάλιστα, ο Εστροσί είχε γράψει ένα 12σέλιδο «οδηγό» για το πώς να «προλαμβάνεται η παράνομη κατάληψη δημόσιων χώρων» από νομάδες που δεν είναι κάτοικοι, εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια.


Σχόλια