Νέα διαπραγμάτευση Μητσοτάκη – Τρόικας για το δημόσιο

Στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα περνάει σήμερα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τρίτη συνάντηση μέ τους εκπροσώπους των δανειστών μέσα σε μία εβδομάδα. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως τις δύο προηγούμενες φορές οι συζητήσεις ηταν «εποικοδομητικές» και επισημαίνουν πως «δεν απορρίπτουν τίποτα και μας ακούνε».

Στη χθεσινή συνάντηση η Τρόικα προσήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων με μια νέα πρόταση. Ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων για τα έτη 2013 και 2014 και ισόποσα να μειωθεί ο αριθμός – στόχος όσων δημοσίων υπαλλήλων μπουν σε Κινητικότητα το 2013. Ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε σε αυτή την πρόταση, αφού είχε καταστήσει σαφές εξ´ αρχής πως δεν επιθυμεί να συνδεθούν οι απολύσεις με την Κινητικότητα. Συγκεκριμένα επέμεινε στο αρχικό αίτημά του, το οποίο είχε υποβάλει την Δευτέρα στο πρώτο ραντεβού, να δοθεί παράταση στην ελληνική πλευρά προκειμένου να ολοκληρώσει την Κινητικότητα των 12500 υπαλλήλων. Επίσης συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμιζαν πως ο κ. Μητσοτάκης στις συζητήσεις στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία που προβλέπει πως για κάθε μία απόλυση θα υπάρχει μία πρόσληψη.

Το επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς είναι πως το πρόγραμμα Κινητικότητας θα πρέπει να εφαρμοστεί, αφου ήδη παρατηρούνται κενά σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έπεσε και η πρόταση μετακίνησης εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι, αν συμφωνηθεί, καταλάβουν θέσεις στην πρωτοβάθμια.

πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Σχόλια