Νέα επεισόδια με 24 τραυματίες στην Αίγυπτο

Την ώρα που πληροφορίες θέλουν τον έκπτωτο πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, να έχει μεταφερθεί από τη μυστική τοποθεσία όπου κρατείτο από τις 3 Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα, σε φυλακή της χώρας, η ένταση σε πλατείες και δρόμους έχει επανέλθει.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου κάνουν λόγο για 24 τραυματίες στο Κάιρο και τη Νταμιέτα, ενώ ήδη 50 ασθενοφόρα κατευθύνονται στην περιοχή Μονούφια βόρεια του Καΐρου, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν τραυματισμοί.

Όπως αναφέρει το Al-Jazeera τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην Αλεξάνδρεια σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι, ενώ όπως αναφέρεται οι δύο αντίπαλες ομάδες πραγματοποίησαν επίθεση με πέτρες.

Την ίδια στιγμή δύο πορείες με χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ και κατά του Μοχάμεντ Μόρσι έχουν ξεκινήσει με τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου να κρατούν μαύρες σημαίες και φωτογραφίες του Μόρσι και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του.

Από την άλλη αντίπαλοί του συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αρμπαεέν στην πόλη του Σουέζ ώστε να συμμετάσχουν στην διαδήλωση διαμαρτυρίας «Όχι στην τρομοκρατία», που προγραμμάτισαν οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Αλ Σίσι.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena, το δικαστήριο του Καΐρου έδωσε εντολή να προφυλακιστεί ο αποπεμφθείς Μοχάμεντ Μόρσι για συνωμοσία στην οποία φέρεται να είχε εμπλακεί με τη Χαμάς. Ανάμεσα στις κατηγορίες που αναμένεται να του επιρριφθούν είναι και η εμπλοκή του σε δολοφονίες στρατιωτικών, κρατουμένων και η απαγωγή στρατιωτών.

Μετά το σύνθημα που έδωσε ο αλ Σίσι να ξεχυθούν σήμερα στους δρόμους οι πολίτες της χώρας και προειδοποιώντας ότι πρόκειται να αναλάβει δράση ο στρατός αν οι Ισλαμιστές δε συμμορφωθούν, εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει ειρηνικές διαδηλώσεις. Τα μέτρα που παίρνουν οι τοπικές αρχές πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.


Σχόλια