Νέες τάσεις και έρευνες

Νέες τάσεις και έρευνες

Το αδυνάτισμα είτε αυτό γίνεται φυσιολογικά είτε χρειάζεται νυστέρι, αποτελεί έναν επιστημονικό κλάδο που εξελίσσεται καθημερινά. Ολοένα και περισσότερες είναι οι καινοτόμες ιδέες και μέθοδοι που εφαρμόζονται. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι μελέτες πάνω στις τεχνικές που χρησιμοποιούν ρεύμα για την απώλεια βάρους. Σε μία από αυτές, τοποθετείται ένας μικρός βηματοδότης στο στομάχι. Όταν ενεργοποιηθούν τα ηλεκτρόδια, προκαλούνται συσπάσεις με αποτέλεσμα να προκαλείται αίσθημα κορεσμού και να μειώνεται η χωρητικότητα του στομάχου.

Το by-pass με σωλήνα είναι μία άλλη καινοτόμος πρακτική. Ο ειδικός πλαστικός σωλήνας μπαίνει μέσα στο στομάχι και φτάνει ως το λεπτό έντερο. Η λειτουργία του είναι παρόμοια με αυτή του γαστρικού by-pass.

Μια νέα τεχνική είναι η πιέτα στομάχου με την οποία το στομάχι πτυχώνεται (σουρώνει) και αυτό επιτυγχάνεται μέσω αναδίπλωσης, χωρίς να αποκοπεί κανένα μέρος του. Το πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι μήπως επανέλθει η όρεξη και ξαναμεγαλώσει το στομάχι όπως συμβαίνει με το γαστρικό μανίκι. Στην περίπτωση αυτή η επεμβατική αυτή θεραπεία δεν έχει να προσφέρει κάτι νέο.

Και μετά τις υπό δοκιμή καινοτόμες ιδέες που υπάρχουν στη σύγχρονη εποχή, ας δούμε τι συμβαίνει διεθνώς με τη μάστιγα της παχυσαρκίας. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 400.000 επεμβάσεις. Στη χώρα μας ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από 6.000.

Το προσδόκιμο της ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε τέτοιου είδους επεμβάσεις αυξάνεται σε ποσοστό 90%. Το πρόβλημα βρίσκεται στις ενδεχόμενες επιπλοκές, που ναι μεν έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης, αλλά είναι σοβαρές (πνευμονική εμβολή, αιμορραγία, λοιμώξεις).Σχόλια