Νέο οικονομικό σκάνδαλο συγκλονίζει το Βατικανό

Μόλις δύο ημέρες από τότε που ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής καρδιναλίων για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις πραγματικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Θρησκευτικών Έργων (IOR), την τράπεζα του Βατικανού, νέες συλλήψεις βομβαρδίζουν το ήδη χτυπημένο από σκάνδαλα Ινστιτούτο.

Ο επίσκοπος Νούντζιο Σκαράνο, μαζί με έναν πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Βατικανού και έναν χρηματιστή κατηγορούνται για απάτη και διαφθορά, έπειτα από έρευνα που διενέργησε η αρμόδια οικονομική υπηρεσία της ιταλικής αστυνομίας.

Ο Σκαράνο, ο οποίος πάφθηκε από τα καθήκοντά του χθες, είχε εμπλακεί και σε υπόθεση οικονομικού σκανδάλου και στην γενέτειρά του, το Σαλέρνο, χωρίς ωστόσο περαιτέρω πληροφορίες να έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η επιτροπή που όρισε ο Πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για την πορεία της «Τράπεζας του Θεού», ενώ αναμένεται ο νέος Ποντίφικας να επιβάλλει ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του Ior.

Άλλωστε μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του επίσημα δήλωσε πως το Ινστιτούτο «είναι χρήσιμο μέχρι ενός σημείου», τονίζοντας πως η Εκκλησία δεν είναι γραφειοκρατική οργάνωση.

 
Σχόλια