Να… μετακομίσει σε σπίτι στη Μόσχα σχεδιάζει ο Σνόουντεν

Ο πρώην σύμβουλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν ελπίζει ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει στην κατοχή του τα απαραίτητα έγγραφα με τα οποία θα τερματιστεί η παραμονή του – εδώ και έναν μήνα – στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας και θα μπορέσει να φύγει από τον χώρο μετεπιβίβασης (τράνζιτ) προκειμένου να αναζητήσει κατάλυμα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο Ανατόλι Κουτσέρενα, ο δικηγόρος που βοήθησε τον Αμερικανό να καταθέσει αίτημα για χορήγηση ασύλου στη Ρωσία στις 16 Ιουλίου, είπε ότι ο Σνόουντεν πιστεύει ότι δεν είναι ασφαλές να επιχειρήσει να ταξιδέψει σύντομα στη Λατινική Αμερική, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της κατασκοπείας.

«Θα πρέπει σύντομα να λάβει το έγγραφο που θα του επιτρέψει να φύγει από το αεροδρόμιο», είπε ο δικηγόρος.

Η εξέταση του αιτήματος του Σνόουντεν για χορήγηση προσωρινού ασύλου στη Ρωσία ενδέχεται να πάρει έως και τρεις μήνες. Ωστόσο, ο Αμερικανός θα μπορεί να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο ανάλογα με την απάντηση στο αίτημά του.

Ο Σνόουντεν δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ζητήσει και τη ρωσική υπηκοότητα, πρόσθεσε ο Κουτσέρενα. Τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα, έχουν προσφερθεί να του δώσουν πολιτικό άσυλο, όμως η Μόσχα δεν συνδέεται με καμία από τις τρεις με απευθείας εμπορικές πτήσεις.

 

Πηγή: tanea.gr


Σχόλια