Να… μετακομίσει σε σπίτι στη Μόσχα σχεδιάζει ο Σνόουντεν

33 0

Ο πρώην σύμβουλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν ελπίζει ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει στην κατοχή του τα απαραίτητα έγγραφα με τα οποία θα τερματιστεί η παραμονή του – εδώ και έναν μήνα – στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας και θα μπορέσει να φύγει από τον χώρο μετεπιβίβασης (τράνζιτ) προκειμένου να αναζητήσει κατάλυμα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο Ανατόλι Κουτσέρενα, ο δικηγόρος που βοήθησε τον Αμερικανό να καταθέσει αίτημα για χορήγηση ασύλου στη Ρωσία στις 16 Ιουλίου, είπε ότι ο Σνόουντεν πιστεύει ότι δεν είναι ασφαλές να επιχειρήσει να ταξιδέψει σύντομα στη Λατινική Αμερική, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της κατασκοπείας.

[quote_text color=»#000000″ text_color=»#ffffff»]«Θα πρέπει σύντομα να λάβει το έγγραφο που θα του επιτρέψει να φύγει από το αεροδρόμιο», είπε ο δικηγόρος.[/quote_text]

Η εξέταση του αιτήματος του Σνόουντεν για χορήγηση προσωρινού ασύλου στη Ρωσία ενδέχεται να πάρει έως και τρεις μήνες. Ωστόσο, ο Αμερικανός θα μπορεί να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο ανάλογα με την απάντηση στο αίτημά του.

Ο Σνόουντεν δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ζητήσει και τη ρωσική υπηκοότητα, πρόσθεσε ο Κουτσέρενα. Τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα, έχουν προσφερθεί να του δώσουν πολιτικό άσυλο, όμως η Μόσχα δεν συνδέεται με καμία από τις τρεις με απευθείας εμπορικές πτήσεις.

 

Πηγή: tanea.grJoin the Conversation