Νομικές κινήσεις για την απελευθέρωση των 30 της Greenpeace

Αίτηση σε διεθνές δικαστήριο με έδρα το Αμβούργο, ώστε το τελευταίο να διατάξει την απελευθέρωση των 30 κρατουμένων από τη Ρωσία, μετά από διαμαρτυρία κατά πλατφόρμας εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αρκτική, κατέθεσε η Ολλανδία.

Οι 28 ακτιβιστές της Greenpeace και δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο Arctic Sunrise, ολλανδικής σημαίας, κατηγορούνται για «χουλιγκανισμό».

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ζητεί να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους.

Η Ρωσία, ωστόσο, δεν διαθέτει τη δική της αντιπροσωπεία στο συγκεκριμένο δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η Μόσχα άρει την αναγνώριση στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, λόγω διαφορών οι οποίες αφορούν «την επιβολή του νόμου σε σχέση με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται ότι δικαιούνταν να προχωρήσουν στις συλλήψεις, καθώς θεωρεί ότι οι ακτιβιστές παρέβησαν τη ρωσική νομοθεσία.

Οι 30 κρατούνται από τις 18 Σεπτεμβρίου.

Αρχικώς, τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πειρατεία, ωστόσο στη συνέχεια αυτές μετατράπηκαν απλώς σε δίωξη για χουλιγκανισμό.

Η Ολλανδία, λόγω της σημαίας του πλοίου, προσέφυγε στη συνέχεια στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο εδρεύει στο Αμβούργο, τον Οκτώβριο.


Σχόλια