Νταβούτογλου: «Λάθος η χρήση βίας στους διαδηλωτές»

Την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Guardian» επέλεξε ο υπουργός Εξωτερικών ο Αχμέτ Νταβούτογλου, για να δημοσιεύσει άρθρο του με αφορμή τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει «πασχίσει» να επιτύχει ένα σταθερό και δίκαιο σύστημα, μέσα στο οποίο όλα τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας απολαμβάνουν τα βασικά δικαιώματα υπό ένα κράτος δικαίου. Παρά τις προκλήσεις η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει δημοκρατικές αρχές βασιζόμενη στη σοφία της κοινής γνώμης και έχει ενεργήσει εντός του νόμου, προσθέτει ο κ. Νταβούτογλου, θεωρώντας λανθασμένες τις εκτιμήσεις περί ελλείμματος δημοκρατίας στην Τουρκία.

Ο κ. Νταβούτογλου παραπέμπει στις ειρηνικές διαδηλώσεις ως απόδειξη της επέκτασης της δημοκρατικής συμμετοχής και του διαλόγου, παράλληλα όμως προσθέτει πως,

ενώ οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι μέρος ενός δημοκρατικού συστήματος, «πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ αυτής της αρχής και της διατήρησης της δημόσιας τάξης».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο επίσης και για βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις, οι οποίες «υπονόμευσαν τη δημόσια τάξη, επιτιθέμενες κατά της αστυνομίας και καταστρέφοντας δημόσια και ιδιωτική περιουσία».

Ωστόσο, όπως παραδέχεται στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,

«έχουν γίνει ορισμένα λάθη στη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών και η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη λύπη της».
Προσθέτει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για αυτές τις περιπτώσεις και ότι οι υπόλογοι ήδη τίθενται προ των ευθυνών τους.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σχολιάζει ότι πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν αγνοήσει τη βία των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πιστεύει πως οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί έχουν χρησιμοποιηθεί για να εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την άνοδο της Τουρκίας στα υψηλότερα επίπεδα των δημοκρατικών οικονομιών.

 

 

 

 


Σχόλια