Νταμπίζας: «Ανάγκη να επιστρέψει ο Καραγκούνης»

Προτεραιότητα για τον Παναθηναϊκό είναι η άμεση επιστροφή του Γιώργου Καραγκούνη, όπως εξήγησε ο Νίκος Νταμπίζας κατά την παρουσίασή του από τους «πράσινους». «Δεν είναι γλάστρα ο Δημήτρης Σαραβάκος», υπογράμμισε για τον νέο διευθυντή ποδοσφαίρου του συλλόγου, ενώ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις μερίδας του κόσμου, στη διαιτησία, στις προσθαφαιρέσεις του ρόστερ, στη Λεωφόρο και στο «Απήλιον».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Βασίλης Κωνσταντίνου, προλόγισε τον πρώην διεθνή στόπερ, εξηγώντας: «Θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τον νέο τεχνικό διευθυντή μας. Ο Νίκος Νταμπίζας υπήρξε ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής, με διακρίσεις και επιτυχίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στην πρώτη παρουσίαση δεν ήταν εδώ για επαγγελματικούς λόγους. Ο κύριος Αλαφούζος επέλεξε τον Νίκο Νταμπίζα για να αξιοποιήσει τις γνώσεις του στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Νίκο, σε καλωσορίζουμε στη μεγάλη οικογένεια του Παναθηναϊκού».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος αφού πρώτα διευκρίνισε τους λόγους που απουσίαζε από την πρώτη παρουσίαση, άρχισε την αναφορά του με τα δυσάρεστα νέα του χαμού της κόρης του Μάριο Γκαλίνοβιτς: «Θέλω να αναφερθώ σε ένα δυσάρεστο γεγονός. Θέλω να συλλυπηθώ τον Μάριο Γκαλίνλοβιτς για το χαμό της κόρης του. Αυτό είναι κάτι άσχημο και η σκέψη μας είναι μαζί του».

Ακολούθως, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων…

Φαίνεται πως έχει γίνει μία προεργασία που βγαίνει στην πράξη. Από εδώ και πέρα τι περιμένετε αναφορικά με τη διαμόρφωση του ρόστερ;

«Η ομάδα έχει μπει σε μία διαδικασία ανασυγκρότησης με συγκεκριμένα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Έχουμε αποφασίσει σε συνεργασία με τη διοίκηση ποιον δρόμο θέλουμε να βαδίσουμε. Μέλος αυτού του πλάνου είναι ο Εμίρ. Έχει τα χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει. Κάθε επιλογή θα έχει τα αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά χαρακτηριστικά που θέλουμε. Προσπαθούμε να πετύχουμε την επανέναρξη, που είπε και ο Εμίρ. Δεν ξέρουμε πότε θα πετύχει, αλλά ξέρουμε τον τρόπο που θα τρέξει το πρότζεκτ. Είμαστε τυχεροί γιατί στην ακαδημία γίνεται πολύ καλή δουλειά από τον κύριο Σαμαρά και το υπόλοιπο προσωπικό. Αυτό είναι σημαντικό για το ‘αύριο’ του συλλόγου. Δεν θα ζητάμε από τους ποδοσφαιριστές να παίζουν άλλο τρόπο παιχνιδιού στην ακαδημία και στην πρώτη ομάδα. Θα προσπαθήσουμε ο Παναθηναϊκός να έχει ένα πλάνο, ένα στυλ, μία νοοτροπία που θα του αρμόζει. Αυτά θα μείνουν στην ομάδα και όποιος προπονητής έρχεται, θα προσαρμόζεται, δεν θα αλλάζει η ομάδα κάθε 2-3 χρόνια. Θα το πετύχουμε με τη βοήθεια όλων. Το σημαντικό είναι αυτό».

Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Παναθηναϊκού;

«Άλλες επαφές είναι προχωρημένες και άλλες σε αρχικό στάδιο. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η ομάδα έχει αρκετά συμβόλαια και πρέπει να υπάρξει μία λογική στις αποχωρήσεις. Τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι τα κριτήρια έχουν αλλάξει. Έχουμε κάποιες προχωρημένες επαφές. Κάναμε μία καλή αρχή με τον Έμιρ και πιστεύω πως θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια».

Είστε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο κομμάτι των αποχωρήσεων;

«Είναι μέρος της δουλειάς μου οι αποχωρήσεις, όσο δυσάρεστο και αν είναι και οφείλω να εκπληρώσω τον ρόλο μου. Η ομάδα έχει υπέρβαρα συμβόλαια που τρέχουν από άλλες εποχές. Αυτό έχει αλλάξει. Εμείς οφείλουμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα φθηνότερη και εξίσου ανταγωνιστική. Έχω συζητήσει με τον προπονητή και έχουμε μία εικόνα ποιους θέλουμε να κρατήσουμε και ποιους όχι. Δεν θα τους ονοματίσω δημόσια, γιατί αυτή είναι η αρχή μου. Να το μάθουν πρώτα οι ποδοσφαιριστές. Πέρυσι η ομάδα είχε ένα πολύ υψηλό μπάτζετ με βάση τα νούμερα και τερμάτισε 6η. Δεν είναι κολακευτικό για τον Παναθηναϊκό. Οι ποδοσφαιριστές οφείλουν να αντιληφθούν ότι μία ομάδα με τόσο μεγάλο μπάτζετ, τερμάτισε 6η. Δεν είναι εύκολο να πεις στον άλλο ότι απέτυχε, αλλά νομίζω είναι ειλικρινές και αληθινό».

Θα καταφέρει ο Παναθηναϊκός να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο στο επόμενο πρωτάθλημα;

«Για να είμαστε εδώ, είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση. Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν έχει κανείς. Καλά τα πλάνα και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, όμως ο Παναθηναϊκός έχει στο DNA του την κατάκτηση του τίτλου και οφείλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Αυτό που είπα στον κύριο Αλαφούζο είναι ότι η ομάδα πρέπει να δώσει ένα όραμα στον κόσμο. Να δείξει ότι χτίζεται κάτι σοβαρό. Καλώς ή κακώς, για να το υποστηρίξουμε χρειαζόμαστε αποτελέσματα. Σε προσωπικό επίπεδο, ξέρω ότι θα έχω προβλήματα. Είμαι συνειδητοποιημένος ότι θα αντιμετωπίσω δυσκολίες. Στη γραμμή της αφετηρίας ξεκινάω πιο πίσω από τους υπόλοιπους. Εάν δεν ήμουν αποφασισμένος, θα έπαιζα με τα παιδιά μου ή θα έκανα προπόνηση στην παραλία».

Πώς αντιμετωπίζετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν προς το πρόσωπο σας;

«Δεν έχω έρθει ουρανοκατέβατος. Δεν απείχα από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχω πρόβλημα να εξηγήσω ότι πρόβλημα υπάρχει προς το πρόσωπο μου. Δεν είναι το ιδανικότερο για τον κόσμο ότι έχω παίξει στον αιώνιο αντίπαλο. Αυτό είναι λογικό. Αν κάποιος δεν με αποδέχεται επειδή αγωνίστηκα στον Ολυμπιακό, το σέβομαι. Είναι τιμητικό για μένα και είναι τεράστιο παράσημο ότι βρίσκομαι εδώ, παρότι δεν είμαι αποδεκτός και είμαι υποχρεωμένος να το τιμήσω».

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, θεωρείτε ότι η απομάκρυνση του Γιώργου Καραγκούνη ήταν λάθος;

«Οι ποδοσφαιρικές αποφάσεις λαμβάνονται κάθε χρόνο από τα άτομα που έχουν την ευθύνη. Δεν μπορώ να σχολιάσω τα κριτήρια που άφησαν τον Γιώργο εκτός ομάδας. Δεν ήμουν μέλος της ομάδας. Όμως, ξέρω ότι ο Γιώργος πήγε στην Αγγλία, στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου, το οποίο γνωρίζω προσωπικά, έπαιξε στο κόκκινο και τα κατάφερε. Και είναι σπουδαίο αυτό, γιατί κανένας μας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει. Δεν είναι κρυφό ότι είναι ανάγκη μας να γυρίσει ο Γιώργος στον Παναθηναϊκό. Καλά τα πλάνα, τα πρότζεκτ και οι θεωρίες, αλλά οι άνθρωποι εμπνέουν. Και ο Γιώργος είναι Παναθηναϊκός μέχρι τα νύχια του. Θα γυρίσει για τον Παναθηναϊκό, για κανένα Νταμπίζα και για κανένα Αναστασίου».

Πώς θα λειτουργήσει ο Παναθηναϊκός έχοντας ένα ρόστερ με τόσες αλλαγές;

«Για μένα, όποιες αλλαγές γίνονται, πρέπει να γίνονται σταδιακά. Οι μαζικές προσθαφαιρέσεις εμπεριέχουν ρίσκο. Όμως εμείς είμαστε αναγκασμένοι να πάμε κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική και να προβούμε σε πολλές αλλαγές. Δεν μπορώ να προσδιορίσω αριθμό, αλλά θα είναι αρκετές. Το σίγουρο είναι πως όσοι αποκτηθούν, θα πληρούν τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει».

Είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα, ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αντιμετωπίσει εξωγενείς παράγοντες, όπως η διαιτησία. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

«Τα 6 χρόνια της παρουσίας μου στη Λάρισα δίνουν το στίγμα για την άποψη μου. Μετά το πέρας της καριέρας μου, ειχα μία βλακώδη προσέγγιση. Το έβλεπα αγγελικά πλασμένο. Σε όλον τον κόσμο, ο ισχυρός ευνοείται. Διαφθορά υπάρχει παντού, απλώς εδώ υπάρχει περισσότερο. Εγώ θα περάσω στην ομάδα το αγωνιστικό ζήτημα. Θέλω να ασχολούνται με αγωνιστικά ζητήματα. Να μιλάω εγώ και ο προπονητής συνέχεια για τη διαιτησία μετά από αρνητικά αποτελέσματα, θα μας αποπροσανατολίσει. Εμείς θα δημιουργήσουμε μία ομάδα για να παίζει κόντρα σε κάθε αντίπαλο. Το κομμάτι της διαιτησίας είναι αρμόδια να το χειριστεί η διοίκηση και δεν εμπίπτει στις δικές μου αρμοδιότητες».

Κατά πόσο θα βοηθήσει η επιστροφή στο γήπεδο της Λεωφόρου;

«Η ομάδα έπαιζε σε ένα γήπεδο που κανείς δεν αισθανόταν έδρα. Αυτό αλλάζει άρδην. Ο Παναθηναϊκός γυρίζει σπίτι του. Η πίεση στον αντίπαλο θα είναι διαφορετική. Η Λεωφόρος είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο, δεν το συζητάμε. Όμως εμείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα της Λεωφόρου, γιατί μόνα τους τα γήπεδα δεν παίζουν μπάλα. Είναι σημαντική η παρουσία του κόσμου και η στάση του. Γιατί είναι δίπλα στον αγωνιστικό χώρο».

Έχετε περιηγηθεί στο «Απήλιον»; Και αν ναι, τι άποψη σχηματίσατε;

«Το νέο προπονητικό κέντρο, μακροπρόθεσμα είναι μία επένδυση. Υπάρχουν ελλείψεις. Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μία ομαλή μετάβαση. Δεν είναι άμεσα έτοιμο για να δεχθεί την πρώτη ομάδα και τις ακαδημίες. Από την άλλη, υπάρχει ο ρομαντισμός. Η Παιανία είχε ταυτιστεί με τις ακαδημίες και είχε δημιουργηθεί ένας μύθος. Το καλό θα ήταν να γινόταν ομαλά η μετάβαση. Άμεσα δεν μπορούμε να μεταφερθούμε. Αλλά μακροπρόθεσμα το όφελος θα είναι μεγάλο».

Εάν κάποιος ποδοσφαιριστής προτιμήσει να μείνει, τι συμπεριφοράς θα τύχει;

«Για τις αποχωρήσεις, όποιος θέλει να κάτσει στο συμβόλαιο του, εμείς θα του παρέχουμε όλες τις δυνατές συνθήκες που απαιτεί η ιστορία και το πρεστίζ του Παναθηναϊκού, για να προπονείται, αλλά θα είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν υπολογίζεται και δεν πρόκειται να αγωνιστεί».

Ποια κατάληξη στη σεζόν θα σας άφηνε ικανοποιημένο;

«Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Από το άμεσο αποτέλεσμα και τον τρόπο που θα αντιδράσουμε. Θέλουμε η ομάδα να επιστρέψει σε ανταγωνιστικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό. Αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε συγκεκριμένες αρχές στο παιχνίδι μας. Αλλά πιο κάτω από την 6η θέση δεν μπορεί να πάει. Με τα σωστά βήματα, θα φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα, ώστε να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός τον τίτλο και να τον κατακτήσει».

Μήπως η απουσία ευρωπαϊκών υποχρεώσεων λειτουργήσει ευεργετικά για τον Παναθηναϊκό, γιατί θα σας δώσει την ευκαιρία να προετοιμάσετε την ομάδα όπως θέλετε;

«Η απουσία από την Ευρώπη έχει θετικά και αρνητικά. Η συμμετοχή στους ομίλους θα απέφερε έσοδα. Επίσης, είναι πλήγμα για το πρεστίζ του Παναθηναϊκού. Υπάρχουν και θετικά. Έχουμε χρόνο να προετοιμάσουμε την ομάδα όπως θέλουμε. Υπάρχει πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις και αυτό μας εμποδίζει να προγραμματίσουμε την προετοιμασία μας. Στόχος μας είναι του χρόνου να μην έχουμε τέτοια διλήμματα».

Κλείνοντας, μίλησε για το ζήτημα της συνύπαρξής του με τον Δημήτρη Σαραβάκο: «Θέλω να περάσω ένα μήνυμα κλείνοντας, όσον αφορά τον Δημήτρη Σαραβάκο. Ενοχλούμαι αφάνταστα όταν παρουσιάζεται σαν ασπίδα μου ή για να απορροφά τους κραδασμούς. Το πότε επιλέχθηκε ο Σαραβάκος για να ενταχθεί στο επιτελείο, θα το αποκαλύψει ο ίδιος. Ο Δημήτρης Σαραβάκος δεν λειτουργεί ως γλάστρα κανενός. Το έχει αποδείξει. Όταν ακούς Σαραβάκος, σκέφτεσαι τον Παναθηναϊκό. Έχει ενεργό ρόλο, συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Οι ρόλοι του καθενός είναι ξεκάθαροι. Ο Δημήτρης δεν θα αποφασίσει ποιος θα έρθει στο σύλλογο, αλλά η άποψη του έχει σημασία. Σε πρώτη φάση ίσως η οργάνωση μας φαίνεται λίγο σκόρπια, αλλά λόγω πίεσης χρόνου δεν μπορέσαμε να μοιράσουμε τις αρμοδιότητες. Σε κάθε περίπτωση, ο ποδοσφαιριστής ο οποίος θα έρθει, πρέπει να έχει τη σφραγίδα του τεχνικού διευθυντή και αυτός θα πάρει την ευθύνη που του αναλογεί».

Τέλος, αναφέρθηκε ξανά στις αντιδράσεις μερίδας κόσμου προς το πρόσωπό του: «Θα πω λίγα πράγματα για το προσωπικό κομμάτι. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις από την πρόσληψη μου. Δεν είναι κάτι εξωπραγματικό. Οποιαδήποτε αντιπαράθεση προς το πρόσωπο μου, ας περάσει σε δεύτερο πλάνο και ας μπει μπροστά η αγάπη για το σύλλογο. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει χώρο για διχόνοιες και εμφύλιους. Θα υπάρξει χρόνος όταν λύσουμε όλα τα προβλήματα. Δεν το λέω για να διώξω το πρόβλημα μου. Εγώ θα κριθώ σε βάθος χρόνου. Γιατί ο Νταμπίζας και ο κάθε Νταμπίζας είναι περαστικός. Αυτό που θα μείνει είναι ο σύλλογος».

 

 Σχόλια