Νew York Times: Με εκλογές ή όχι η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο πολιτικής αστάθειας

Τον γύρο του κόσμου κάνει η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα μετά το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ με τους New York Times να καταγράφουν τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις σημειώνοντας πως θέτουν το τέλος σε μια περίοδο σταθερότητας που η έξοδος από το ευρώ φαινόταν να είναι ένα κακό όνειρο.

«Ολα πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να βάλλει τους δημόσιους υπαλλήλους που κανείς δεν είχε τολμήσει να αγγίξει», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα σημειώνοντας πως ανεξάρτητα από το αν θα προκηρυχθούν εκλογές ή όχι η πολιτική αστάθεια παραμένει υπαρκτή απειλή για τη χώρα παρά την όποια αφήγηση επιχειρείται μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και προς τις χρηματαγορές ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης.

Το δημοσίευμα επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας πως «αποσυμπίεσε κάπως την τεταμένη ατμόσφαιρα και εξαγόρασε λίγο χρόνο για τον κ. Σαμαρά» ενώ σημειώνεται πως η ιδέα ότι η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από την κρίση μοιάζει κάπως αυτάρεσκη.

«Ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο κ. Σαμαράς έχει κερδίσει τη συμπάθεια και εύνοια των Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και της Μέρκελ, που του τηλεφώνησε την Κυριακή για να στηρίξει την πορεία του» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα και παρατηρεί πως «το τηλεφώνημα της Μέρκελ έγινε επειδή προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει το παραμικρό πρόβλημα ενόψει των γερμανικών εκλογών».

Τέλος οι New York Times αναφέρει εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες αν ο Αντώνης Σαμαράς προχωρήσει σε εκλογές, η αιτία θα είναι η επιθυμία του να ρευστοποιήσει την ενισχυμένη δύναμη του απέναντι στα εργατικά συνδικάτα και να προωθήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Χαράλαμπου Παπασωτηρίου, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος τονίζει ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται ανανέωση της νομιμοποίησης του για να προβεί σε νέες ριζικές μεταρρυθμίσεις και στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, προσθέτοντας «τους αιφνιδιάζει για να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να οργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις» ενώ αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας σημειώνει πως «θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε πετύχει, να αρχίσουμε να νομιμοποιούμε την Ελλάδα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Πώς μπορούμε να επιβάλλουμε νέους νόμους όταν δεν εφαρμόζονται οι υπάρχοντες; Είναι η ώρα να βάλουμε τα του οίκου μας σε τάξη».

πηγή: koolnews.gr
Σχόλια