Ξεκόβει η Μέρκελ κάθε συζήτηση για νέο «κούρεμα»

Σταθερή στην πολιτική επιλογή της να προκρίνει τη λύση ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, αντί μιας νέας απομείωσης του χρέους, παραμένει η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως προκύπτει από νέες της δηλώσεις.

Μιλώντας στο γνωστό για την ανθελληνική του στάση, περιοδικό Focus, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθαρίζει ότι ένα «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο αβεβαιότητας» στην ευρωζώνη και να πλήξει τις επενδύσεις στην περιοχή.

«Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα. Θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο αβεβαιότητας, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός των ιδιωτών επενδυτών για επενδύσεις στην ευρωζώνη να πέσει και πάλι στο μηδέν» τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι το χρέος και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα θα εξεταστούν εκ νέου το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Η χώρα αυτή έχει ακόμα πολλά να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε, στέλνοντας ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς την Αθήνα.

Βεστερβέλε: Να μην δοθεί «λευκή επιταγή» στην Ελλάδα

Συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, η «πολεμική» ρητορική στη Γερμανία για το τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, μετά την πολιτική «θύελλα» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτή τη φορά, την «σκυτάλη» από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και τον επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς παίρνει ο προέδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse, επαινεί την ειλικρίνεια του Σόιμπλε, αλλά την ερμηνεύει ως παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής του Βερολίνου για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, εφιστά την προσοχή στη γερμανική κυβέρνηση να μην παίζει επιπόλαια με χρήματα Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση του ευρώ.

«Αντί να διατίθενται νέα κονδύλια από χρήματα Γερμανών και Ευρωπαίων φορολογουμένων, η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα μια εσωτερική κατανομή των βαρών» τόνισε ο Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν οι σούπερ πλούσιοι Ελληνες να μην συμβάλουν καθόλου στη σωτηρία της χώρας, αν και πολλοί από αυτούς την έχουν καταληστέψει».

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, προειδοποίησε να μη δοθεί λευκή επιταγή στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Kieler Nachrichten, ο Βεστερβέλε αναφέρει ότι δεν πρέπει κανείς να αποκλείει εξ αρχής νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά σημειώνει πως είναι σημαντικό να μην δοθεί άλλο χρηματοδοτικό πακέτο, μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει όλα τα μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευτεί.

Πηγή: protothema.gr


Σχόλια